ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πέντε έξυπνες αλλαγές στο πρωινό για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας

Η καλή ρύθμιση του σακχάρου αρχίζει από το πρωί

Πέντε έξυπνες αλλαγές στο πρωινό για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας

Ένα σωστό πρωινό γεύμα μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ρύθμισή του σακχάρου.

Ωστόσο πολλά από τα τρόφιμα που μας αρέσει να τρώμε το πρωί, είναι γεμάτα πρόσθετη ζάχαρη ή άλλα σάκχαρα, καθώς και με λίπη.

Ειδικοί στον σακχαρώδη διαβήτη από τον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK συνιστούν μερικές απλές αλλαγές στο πρωινό, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αρχίσετε με σωστό τρόπο τη μέρα σας.

Βρώμη αντί για δημητριακά πρωινού

Μολονότι η συσκευασία των περισσότερων δημητριακών πρωινού μοιάζει καθ’ όλα υγιεινή, προωθώντας λ.χ. την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες ή/και βιταμίνες, συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη (συνήθως αναγράφεται στους υδατάνθρακες ως «σάκχαρα») και ανθυγιεινά λιπαρά. Αν δεν σας αρέσουν τα δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη, δοκιμάστε την στιγμιαία βρώμη χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Άλλες καλές επιλογές είναι τα σκέτα muesli (είναι έτοιμα μίγματα δημητριακών με βρώμη, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα), καθώς και όσα μπισκότα σίτου (wheat biscuits) δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Για να γίνουν πιο γλυκά, συνοδεύστε τα με λίγα ψιλοκομμένα φρούτα.

Το λευκό, φυσικό γιαούρτι, στο οποίο θα προσθέσετε υγιεινά δημητριακά και ξηρούς καρπούς, είναι πολύ καλή επιλογή για πρωινό. Μπορείτε να του προσθέσετε και λίγα ψιλοκομμένα φρούτα για έξτρα γεύση.

Ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό

Αν το πρωινό σας περιέχει ψωμί, καλό είναι να σταματήσετε να τρώτε λευκό και να το αντικαταστήσετε με ολικής αλέσεως. Οι πιθανές επιλογές είναι πολλές, από το απλό μαύρο ψωμί ή με βρώμη έως πολύσπορο, από πλήρη σίκαλη, με λιναρόσπορο ή άλλους σπόρους.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει το ψωμί ολικής αλέσεως είναι άπεπτοι, σύνθετοι υδατάνθρακες. Όχι μόνο συμβάλλουν στη ρύθμιση του διαβήτη, αλλά και στην υγεία του πεπτικού. Επιπλέον σας χορταίνουν, διότι διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Πολτοποιημένη μπανάνα αντί για μαρμελάδα

Οι μαρμελάδες περιέχουν πολλά σάκχαρα ή και ζάχαρη, οπότε είναι προτιμότερο να επιλέξετε κάτι με λιγότερα όπως η πολτοποιημένη μπανάνα. Άλλες επιλογές για να συνοδεύσετε το ψωμί σας είναι τυρί λίγων λιπαρών, τυρί κότατζ, φρεσκοκομμένοι χουρμάδες ή λίγο φυστικοβούτυρο.

Ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς ή smoothies

Ακόμα και τα πολτοποιημένα φρούτα περιέχουν πολλά ελεύθερα σάχκαρα. Επομένως μπορεί εύκολα να καταναλώσετε περισσότερα απ’ όσα χρειάζεστε. Είναι προτιμότερο λοιπόν να συμπεριλαμβάνετε στο πρωινό σας ψιλοκομμένα ολόκληρα φρούτα. Αν, όμως, θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε χυμό, περιοριστείτε σε 150 ml μία φορά την ημέρα. Προσπαθήστε επίσης να τον στύψετε μόνοι σας.

Απλός καφές αντί για μίγματα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν σας αρέσει να παίρνετε καφέ στο χέρι, προσέξτε τα πρόσθετα σιρόπια, την κρέμα γάλακτος, την καραμέλα και τα άλλα πρόσθετα συστατικά. Εάν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τι ακριβώς περιέχει ο αγαπημένος σας λάτε και κάνετε τις απαιτούμενες προσαρμογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.