ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πέτρα στο νεφρό: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αναλόγως με τη ζάχαρη που τρώει κανείς;

Τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης

Πέτρα στο νεφρό: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αναλόγως με τη ζάχαρη που τρώει κανείς;

Επιστήμονες που μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και το ιατρικό ιστορικό χιλιάδων εθελοντών διαπίστωσαν πως όσο περισσότερη ζάχαρη έτρωγαν καθημερινά, τόσο υψηλότερο κίνδυνο νεφρολιθίασης διέτρεχαν.

Η νεφρολιθίαση είναι πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα ανθρώπους αναπτύσσει πέτρα στο νεφρό κάποια στιγμή στη ζωή του.

Οι πέτρες συχνά είναι πολύ μικρές και αποβάλλονται ανώδυνα με τα ούρα. Μερικές φορές όμως αποφράσσουν τον ουρητήρα – το σωληνάκι που ενώνει τον νεφρό με την ουροδόχο κύστη. Αν συμβεί αυτό, η συνέπεια είναι ο κολικός του νεφρού – ένας από τους πιο ανυπόφορους πόνους που υπάρχουν.

Για την πρόληψη της νεφρολιθίασης οι γιατροί συνιστούν να καταναλώνουμε πολλά υγρά, για να παράγουν οι νεφροί άφθονα ούρα. Να μην τρώμε πολύ αλάτι διότι διεγείρει την ανάπτυξη των λίθων. Και να μην τρώμε πολλές πρωτεΐνες διότι επίσης είναι παράγοντας κινδύνου.

Σε αυτές τις συμβουλές προφανώς πρέπει να ενταχθεί και η μείωση στη ζάχαρη, που ως φαίνεται επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξή τους.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 28.303 εθελοντές, ηλικίας 20 ετών και άνω (η μέση ηλικία τους ήταν 48 ετών). Το σχεδόν 48% ήταν άνδρες.

Επί σειρά ετών οι εθελοντές παρείχαν στους ερευνητές πληροφορίες για τη διατροφή και την πορεία της υγείας τους. Υποβάλλονταν επίσης σε ιατρικές εξετάσεις.

Το συνολικώς 10% είπαν ότι είχαν ιστορικό νεφρολιθίασης. Οι πιθανότητες να πάσχουν από αυτήν αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με την ζάχαρη που έτρωγαν.

Στην πραγματικότητα, όσοι έτρωγαν καθημερινά την περισσότερη απ’ όλους είχαν κατά 39% περισσότερες πιθανότητες πέτρας στο νεφρό. Αυτό ίσχυε ακόμα κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για νεφρολιθίαση, όπως:

  • Η παχυσαρκία
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η γενική ποιότητα της διατροφή

Η εικόνα παρέμεινε η ίδια όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα τους και βάσει θερμίδων. Οι εθελοντές που προσλάμβαναν το τουλάχιστον 25% των ημερήσιων θερμίδων τους από ζάχαρη, είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες νεφρολιθίασης απ’ ό,τι όσοι προσλάμβαναν το 5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσο περισσότερη ζάχαρη τρώει κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει από τη νεφρολιθίαση. Πόσο μάλλον που υποτροπιάζει στο 75% των περιπτώσεων, αργά ή γρήγορα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.