ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πράσινο τσάι: Τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό

Μεταξύ άλλων συμβάλλει στην μακροζωία

Πράσινο τσάι: Τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία είναι πάρα πολλά όπως έχουν δείξει έρευνες.

Περιλαμβάνουν την ανακούφιση από το άγχος και το στρες, την ενίσχυση της μνήμης και την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

1. Απαλύνει το άγχος και το στρες

Γενικώς, το τσάι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο ανακουφίζει από το άγχος και το στρες, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε. Το πράσινο τσάι έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις L-θεανίνης σε σύγκριση με το μαύρο, το oolong και το λευκό τσάι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση με 200-400 χιλιοστόγραμμα (mg) L-θεανίνης καθημερινά βοηθά στην μείωση του άγχους και του στρες. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν 200 χιλιοστόγραμμα L-θεανίνης την ημέρα για έναν μήνα είχαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και τον ύπνο από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Προσοχή: Η ποσότητα L-θεανίνης που χρησιμοποιείται στις μελέτες είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, που κυμαίνεται από 8 έως 30 mg.

2. Βοηθά στην προστασία από τη γνωστική εξασθένηση

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στην προστασία από ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Το πράσινο τσάι έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν από την κυτταρική βλάβη που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Η γνωστική εξασθένηση είναι ένα από τα πρώτα εμφανή συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ και των σχετικών μορφών άνοιας. Περιλαμβάνει συχνές, επιδεινούμενες περιπτώσεις σύγχυσης και απώλειας μνήμης.

3. Βοηθά στην υποστήριξη της υγείας των οστών

Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια ασθένεια των οστών που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου, σπονδυλικής στήλης και καρπού. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει τον σχηματισμό οστών και την προστασία από την απώλεια οστικής μάζας.

4. Συμβάλλει στην μακροζωία

Το πράσινο τσάι είναι πηγή πολυφαινολών, φυτικών ενώσεων που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν βρει ότι οι πολυφαινόλες έχουν αντιγηραντικές επιδράσεις, όπως:

Μείωση της φλεγμονής
Ελαχιστοποίηση του οξειδωτικού στρες
Μείωση των σημαδιών γήρανσης
5. Μειώνει τη χοληστερόλη
Μια ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε το 2020, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθά στην μείωση της LDL (“κακής”) και της ολικής χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

6. Μπορεί να ενισχύσει την μνήμη

Έρευνες δείχνουν ότι η περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε L-θεανίνη μπορεί να βελτιώσει την μνήμη. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2014, διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού βελτίωσε την μνήμη εργασίας σε 12 υγιείς εθελοντές.

Η μνήμη εργασίας είναι ένας τύπος βραχυπρόθεσμης μνήμης που είναι απαραίτητος για γνωστικές λειτουργίες όπως:

Κατανόηση
Σχεδίαση
Επίλυση προβλημάτων
Λογική επεξεργασία
Στην μελέτη του 2014, οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές ένα ρόφημα με βάση το γάλα που περιείχε είτε 27,5 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, είτε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, οι εθελοντές ολοκλήρωσαν ορισμένες εργασίες, ενώ μια μαγνητική τομογραφία παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Όσοι κατανάλωναν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είχαν βελτιωμένη μνήμη εργασίας, συνδεσιμότητα του εγκεφάλου (πόσο καλά συνεργάζονται διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου) και απόδοση εργασιών. Η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μικρό δείγμα ασθενών, επομένως τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς το πράσινο τσάι επηρεάζει την μνήμη.

7. Συμβάλλει στη διαχείριση και αποτροπή του διαβήτη τύπου 2

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τα κύτταρα σας να μετατρέψουν τη ζάχαρη σε ενέργεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

8. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2023, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων πράσινου τσαγιού (περίπου μισό με 1 λίτρο) καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά τουλάχιστον 21%. Δεν είναι σαφές γιατί το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ορισμένοι ειδικοί υποψιάζονται ότι οι συνήθειες του τρόπου ζωής εκείνων που πίνουν συνήθως τσάι, όπως η ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

9. Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Το πράσινο τσάι είναι πηγή κατεχινών, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά στη διάσπαση του λίπους. Οι κατεχίνες αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό, κάτι που βοηθά στην καύση θερμίδων.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν εξετάσει μόνο το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και όχι το κλασικό ρόφημα. Ακόμα κι έτσι, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έδειξε ελάχιστες επιπτώσεις στην απώλεια βάρους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείτε τακτικά για να χάσετε βάρος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

10. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια από τις κύριες αιτίες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, επειδή καταστρέφει την επένδυση των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας. Ως αποτέλεσμα, οι αρτηρίες στενεύουν, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που υποστηρίζει την υγιή ροή του αίματος.

Πράσινο τσάι: Διατροφική αξία
Ένα ποτήρι (235 ml) πράσινου τσαγιού περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 2,37
Λίπος: 0 γραμμάρια
Νάτριο: 2,37 mg
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Προστιθέμενα σάκχαρα: 0 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 0,52 γραμμάρια
Το πράσινο τσάι δεν είναι σημαντική πηγή θερμίδων ή θρεπτικών συστατικών ανά φλιτζάνι, αλλά περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά και μικρές ποσότητες 27 μετάλλων. Μερικά από τα ίχνη μετάλλων στο πράσινο τσάι είναι:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μαγνήσιο: Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Κάλιο: Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού
Σελήνιο: Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.