ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Προσοχή στα vegan τρόφιμα αν πάσχετε από αλλεργία στο γάλα ή τα αυγά

Πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά την συσκευασία τους, διότι ενδέχεται να περιέχουν ίχνη από το αλλεργιογόνο που σας δημιουργεί πρόβλημα

Προσοχή στα vegan τρόφιμα αν πάσχετε από αλλεργία στο γάλα ή τα αυγά

Ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που προορίζονται για χορτοφάγους πρέπει να δίνουν όσοι πάσχουν από αλλεργία σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά ή τα ψάρια.

Πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά την συσκευασία τους, διότι ενδέχεται να περιέχουν ίχνη από το αλλεργιογόνο που σας δημιουργεί πρόβλημα.

Τη σύσταση αυτή απευθύνει η βρετανική Αρχή Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA), η οποία άρχισε νέα ενημερωτική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία ενημερώνει το κοινό για τους δυνητικούς κινδύνους από την απρόσεκτη κατανάλωση των χορτοφαγικών τροφίμων.

Έναυσμα για την εκστρατεία αποτέλεσαν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε. Το 62% των συμμετεχόντων πασχόντων από τροφική αλλεργία, δήλωσαν ότι τα vegan τρόφιμα «είναι πάντοτε ασφαλή για κατανάλωση».

Η εκστρατεία συνιστά στους καταναλωτές να ελέγχουν πάντοτε τα ψιλά γράμματα στις ετικέτες των τροφίμων. Εκεί αναγράφεται συνήθως η έκφραση «μπορεί να περιέχει ίχνη….» και ακολούθως κάποιο αλλεργιογόνο συστατικό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε επιμόλυνση των τροφίμων με κάποιο αλλεργιογόνο, κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.

Η εκστρατεία της FSA απευθύνεται πρωτίστως στους πάσχοντες από αλλεργία:

  • Στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Στα αυγά
  • Στο ψάρι
  • Στα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, μαλάκια)

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσο πολλοί ασθενείς με αλλεργία σε ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, πιστεύουν απόλυτα στην ασφάλεια των vegan προϊόντων», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της FSA. «Δυστυχώς, η πραγματικότητα της παρασκευής των τροφίμων σημαίνει πως υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης των χορτοφαγικών προϊόντων με ζωικής προελεύσεως συστατικά, όταν αυτά παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το περασμένο καλοκαίρι, αναλύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δείξει ότι το ένα τρίτο από τα τρόφιμα που προωθούνται ως χορτοφαγικά, περιέχουν και ζωικής προελεύσεως συστατικά. Αυτά ήταν κυρίως αυγά και γάλα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στους ασθενείς με τροφικές αλλεργίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.