ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ψωρίαση: Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή

Ποιες τροφές οδηγούν σε έξαρση της νόσου

Ψωρίαση: Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή

H ψωρίαση επηρεάζεται από τη διατροφή του πάσχοντος επομένως καλό είναι να γνωρίζει τι είναι καλό να τρώει και τι όχι, ειδικά την περίοδο που αντιμετωπίζει έξαρση.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού, ισορροπημένου σχεδίου διατροφής είναι συχνά το κλειδί για την υποστήριξη διαφόρων τομέων υγείας και ευεξίας. Εξάλλου, οι τροφές που βάζουμε στο σώμα μας έχουν τη δύναμη να μας τροφοδοτούν ή να μας βλάπτουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως βιολογικές εκτιμήσεις και υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Και όταν πρόκειται για δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, το φαγητό σίγουρα παίζει ρόλο, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε έξαρση.

Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμένα λέπια, πλάκες ή ανυψωμένα εξανθήματα στο δέρμα σας. Αυτές οι κνησμώδεις, επώδυνες πλάκες εμφανίζονται λόγω της υπερβολικής φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται τα δικά του υγιή κύτταρα του δέρματος, δημιουργεί έναν κύκλο φλεγμονής και πρηξίματος που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή κυττάρων του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με ψωρίαση μπορεί επίσης να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα ή φλεγμονή στις αρθρώσεις τους.

Αν και καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν προκαλείται άμεσα από οτιδήποτε τρώτε, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή . Για παράδειγμα, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα επιδόρπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό.

Τούτου λεχθέντος, δεν έχει να κάνει με το πόσο τρώτε — αλλά με το τι τρώτε, το πόσο δραστήριοι είστε και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά όσον αφορά τη συνολική υγεία και ευεξία σας, καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ψωρίαση είναι καλό να συνεργάζονται με έναν ειδικό για να σχεδιάσουν πλάνα διατροφής που να καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, εκτός από την επιδίωξη των τρεχουσών επιλογών θεραπείας για την ψωρίαση. Η εστίαση στη βελτίωση της συνολικής υγεία, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής σας, όχι μόνο σας προετοιμάζει για τις ημέρες που έχετε έξαρση, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου για άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την ψωρίαση, όπως:

Στρατηγικές όπως η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ο αρκετός ύπνος είναι όλα τα κλειδιά για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να έχετε εξάρσεις.

Τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε όταν έχετε ψωρίαση
Ένα γρήγορο κλικ την αγαπημένη σας μηχανή αναζήτησης θα σας δώσει αρκετές μεγάλες λίστες με τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε εάν πάσχετε από ψωρίαση. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη τροφή που να προκαλεί έξαρση της ψωρίασης σε όλους τους ανθρώπους.

Τούτου λεχθέντος, μπορεί να συναντήσετε μερικές τροφές που προκαλούν ορισμένα από τα συμπτώματά σας. Όταν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς αυτά τα τρόφιμα σας κάνουν να αισθάνεστε. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει έξαρση πιο συχνά όταν τρώει μια μπριζόλα, ενώ ένα άλλο άτομο όχι. Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, αυτές οι εμπειρίες βασίζονται στις δικές σας μοναδικές βιολογικές αποκρίσεις.

Κρατήστε λοιπόν ένα ημερολόγιο τροφίμων και σημειώσεις για το πώς αισθάνεστε όταν τρώτε αυτά τα τρόφιμα και πώς αισθάνεστε όταν τα αποφεύγετε. Στη συνέχεια, φέρτε αυτά τα στοιχεία στον ειδικό και εάν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα – ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα- έχοντας αυτές τις πληροφορίες στη διάθεσή σας. Ο καθένας είναι μοναδικός και μπορεί να έχει ένα μοναδικό έναυσμα για την ασθένειά του.

Για παράδειγμα, εάν έχετε αναπτύξει τροφική δυσανεξία σε πράγματα όπως η γλουτένη ή έχετε κοιλιοκάκη , μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού, που μπορεί στη συνέχεια να βελτιώσει τη συνολική σας απόκριση στη φλεγμονή και να μειώσει τη σοβαρότητα της έξαρσης της ψωρίασης.

Ομοίως, εάν ζείτε με ψωρίαση και θέλετε να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία, ο περιορισμός των παρακάτω μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της φλεγμονής, καθώς και άλλων συμπτωμάτων ψωρίασης:

Τροφές υψηλού γλυκαιμικού/υψηλού σακχάρου
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά , όπως κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, τηγανητά τρόφιμα, γρήγορο φαγητό και επεξεργασμένα σνακ

Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή που προκαλεί την ψωρίαση, θα θέλετε να εστιάσετε σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε:

Φρούτα και λαχανικά, όπως φυλλώδη πράσινα, μύρτιλα, καρότα και αχλάδια.
Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας , όπως φασόλια, φακές, ελληνικό γιαούρτι και αυγά.
Υγιή λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα καρύδια.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μια ποικιλία ψαριών όπως ο άγριος σολομός, η ρέγγα ή ο τόνος και το λιναρόσπορο .

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη, αν και είναι καλό να τα λαμβάνετε από ολόκληρα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D (η οποία χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλές τοπικές θεραπείες για την ψωρίαση) μπορεί να βρεθεί, αν και σε μικρή ποσότητα, σε τροφές όπως το μοσχαρίσιο συκώτι, ο κρόκος αυγού και σε εμπλουτισμένα προϊόντα.

Καλό είναι να αποφεύγετε να βασίζεστε αποκλειστικά σε συμπληρώματα για τη μείωση της φλεγμονής, επειδή χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για το εάν αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Επιπλέον, αυτές οι μέθοδοι δεν πρέπει να θεωρούνται ως θεραπείες πρώτης γραμμής ή η μόνη θεραπεία για την ψωρίαση, ειδικά όταν λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Η μεσογειακή διατροφή και η ψωρίαση

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι πως μια ισορροπημένη διατροφή με στόχο να ωφελήσει και να βελτιώσει τη γενική σας υγεία, πιθανότατα θα επηρεάσει επίσης τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης με θετικό τρόπο μακροπρόθεσμα.

Αν και δεν υπάρχει μια ενιαία «θεραπεία» για την ψωρίαση που να σχετίζεται με τη διατροφή, η μεσογειακή διατροφή είναι μια καλή επιλογή για να ξεκινήσετε εάν αναζητάτε ένα διατροφικό πρόγραμμα που να υποστηρίζεται από ένα έγκυρο επιστημονικό σύνολο ερευνών.

Η μεσογειακή διατροφή συγκεκριμένα είναι ένα από τα πιο συχνά προτεινόμενα διατροφικά πλάνα, επειδή περιέχει υγιεινές για την καρδιά τροφές και αντιφλεγμονώδη συστατικά, που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, καρκίνου και άλλων καταστάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που προτείνουν οι περισσότεροι όταν συζητάμε πώς να αλλάξετε τη διατροφή σας και να βελτιώσετε την ψωρίασή σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.