ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Τελικά πόσο ασφαλές είναι να καταναλώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν λήξει;

Συμβουλές κατανάλωσης κατεψυγμένων τροφίμων

Τελικά πόσο ασφαλές είναι να καταναλώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν λήξει;

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα, καθώς η πανδημία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να μείνουν σπίτι και να προμηθευτούν τροφές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το σούπερ μάρκετ.

Ως αποτέλεσμα, τα κατεψυγμένα τρόφιμα έγιναν ακόμη πιο βασικό προϊόν για το τραπέζι.

Το Forbes, μάλιστα, σύμφωνα με το healthdigest.com, αναφέρει ότι οι πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 21% -στα 65,1 δισεκατομμύρια δολάρια– μεταξύ Ιουνίου 2020 και Ιουνίου 2021 και οι διαδικτυακές πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 75% το 2020.

Πόσο ασφαλές, όμως, είναι να καταναλώσετε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν πλέον λήξει;

Σύμφωνα με το Real Simple, τα προϊόντα που αγοράζετε από το τμήμα κατεψυγμένων τροφίμων του σούπερ μάρκετ «είναι ασφαλές να καταναλωθούν επ’ αόριστον».

Ο λόγος που τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν ημερομηνία λήξης είναι επειδή οι αρχικές τους γεύσεις και υφές αρχίζουν να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

«Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν αναπτύσσονται στην κατάψυξη, επομένως ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ένα τρόφιμο είναι κατεψυγμένο, είναι ασφαλές να καταναλωθεί», αναφέρει στο ιστολόγιό του το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Τα τρόφιμα που βρίσκονται στην κατάψυξη για μήνες μπορεί να είναι ξηρά ή να μην έχουν τόσο καλή γεύση, αλλά θα είναι ασφαλή για κατανάλωση».

Συμβουλές κατανάλωσης κατεψυγμένων τροφίμων

Επιπλέον, το Real Simple επισημαίνει ότι θα πρέπει να αδειάζετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλές μερίδες, όπως μια σακούλα με κατεψυγμένο αρακά, αντί να αγγίζετε το φαγητό απευθείας με τα χέρια σας για να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνσή του.

Ενώ τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται στην κατάψυξη, μπορούν να επιβιώσουν και να μολύνουν τα τρόφιμα που ξεπαγώνετε πριν το μαγείρεμα.

Στην περίπτωση που αγοράζετε τρόφιμα που στη συνέχεια καταψύχετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα καταναλώνετε σε ορισμένο χρόνο μετά την κατάψυξή τους, ανάλογα με το είδος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για παράδειγμα, εάν παγώσετε το γιαούρτι, θα πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 μηνών από την ημέρα που το καταψύξατε, κάτι που ισχύει και για τα αλλαντικά ή τα λουκάνικα, ενώ, το βούτυρο, από την άλλη, μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε ένα εξάμηνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.