ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τελικά τι ισχύει; – Πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε;

Τι μπορείτε να κάνετε αντί για ξέπλυμα

Τελικά τι ισχύει; – Πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε;

Το αν χρειάζεται να πλύνετε το ωμό κοτόπουλο ή οποιοδήποτε άλλο πουλερικό ή κρέας πριν από την προετοιμασία και το μαγείρεμα, παραμένει ένας γρίφος.

Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και άλλοι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων συνιστούν να μην το κάνετε.

Γιατί δεν πλένουμε το κοτόπουλο πριν από το μαγείρεμα;

Όταν ξεπλένετε το κοτόπουλο, βακτήρια, όπως η σαλμονέλα, μπορούν να μεταφερθούν μέσω του νερού στις επιφάνειες της κουζίνας σας, οδηγώντας σε πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση άλλων συστατικών. Είναι ενδεικτικό ότι μελέτη του USDA το 2019 βρήκε βακτήρια στους νεροχύτες στο 60% των περιπτώσεων μαγείρων που ξέπλεναν το ωμό κοτόπουλο.

«Δεν συνειδητοποιείς πόσα πράγματα τινάζεις παντού», λέει σεφ και εκπαιδευτής στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη.

Επειδή «τα βακτήρια δεν εξαπλώνονται μέσω του αέρα», λέει ο ίδιος, αλλά μόνο μέσω της επαφής, είναι πιο έξυπνο να ελαχιστοποιούνται οι φορές που αγγίζετε ωμά πουλερικά ή τα φέρνετε σε επαφή με πιάτα, σκεύη ή πάγκους.

Η «ιντερνετική σοφία» του να ξεπλένεις το κοτόπουλο με ξύδι, χυμό λεμονιού ή αλατόνερο για να σκοτώσεις τα μικρόβια έχει καταρριφθεί και από επιστημονικές μελέτες. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν έχουν καμία επίδραση στα βακτήρια.

Το μαγείρεμα των πουλερικών στη συνιστώμενη εσωτερική θερμοκρασία των 74 βαθμών Κελσίου είναι ένας αλάνθαστος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι πληροίτε τα πρότυπα ασφάλειας για τα τρόφιμα.

Τι μπορείτε να κάνετε αντί για ξέπλυμα

«Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας, περισσότερο από όσο νομίζετε ότι χρειάζεστε», λέει ο ειδικός, και στεγνώστε το κοτόπουλο ή αφήστε το χαρτί να απορροφήσει τα υγρά. Το χαρτί θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εξάπλωσης βακτηρίων μέσω της επαφής.

Πετάξτε το χαρτί στα σκουπίδια αμέσως μετά τη χρήση.

Το στέγνωμα του κοτόπουλου -είτε με την πέτσα είτε χωρίς- πριν από το μαγείρεμα βοηθά επίσης να ροδίσουν τα κομμάτια στο τηγάνι ή στον φούρνο.

Βέλτιστες πρακτικές για την προετοιμασία του φαγητού

  • Να χρησιμοποιείτε ειδικό ξύλο ή επιφάνεια κοπής για τα πουλερικά και το κρέας και ένα άλλο ξύλο ή επιφάνεια για τα λαχανικά και το τυρί. Η χρήση διαφορετικών επιφανειών εξαλείφει τον κίνδυνο μεταφοράς βακτηρίων στα φρέσκα λαχανικά ή άλλα τρόφιμα.
  • Ασχοληθείτε με τα ωμά πουλερικά και το κρέας αφού έχετε τελειώσει με όλα τα άλλα. Πλύνετε, ψιλοκόψτε και προετοιμάστε πρώτα τα λαχανικά.
  • Να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι όταν πιάνετε ωμά πουλερικά. Κι αυτό σε άδειο νεροχύτη, ώστε να μην πιτσιλιστούν άλλα εργαλεία κουζίνας που μπορεί στη συνέχεια να χρειαστεί να πλυθούν.
  • Να πλένετε όλα τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά πουλερικά ή τους χυμούς τους στο πλυντήριο πιάτων ή με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Μην επαναχρησιμοποιείτε σφουγγάρι ή πανί για τα πιάτα που έχει χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των πιάτων και των σκευών που έχουν έρθει σε επαφή με χυμούς ωμών πουλερικών. Τα σφουγγάρια της κουζίνας μπορεί να είναι πηγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Και να θυμάστε ότι πρέπει να διατηρούνται καθαρά και στεγνά όταν δεν χρησιμοποιούνται. Εάν αφεθούν και συσσωρευθούν σε αυτά υπολείμματα τροφής, τότε μπορεί να λειτουργήσουν ως έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια.

Πώς να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τον νεροχύτη σας

Το ζεστό νερό και το σαπούνι θα καθαρίσουν τα πιάτα και τις επιφάνειές σας, αλλά δεν θα τα απολυμάνουν. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε βακτήρια στην κουζίνα σας, απολυμάνετε τον νεροχύτη, τη βρύση και τους πάγκους μετά την εργασία σας με πουλερικά ή κρέας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φτιάξτε το δικό σας απολυμαντικό διάλυμα βάζοντας ½ κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη και 2⅔ κούπες νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα που μπορεί να πλυθεί σε ζεστό νερό. Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό σπρέι ή απολυμαντικά μαντηλάκια, ακολουθήστε τις οδηγίες της εταιρείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.