ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τέσσερις τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη, τάση για λιποθυμία, κόπωση, ξερό στόμα και δίψα

Τέσσερις τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

Όταν χάνουμε περισσότερα υγρά απ’ όσα προσλαμβάνουμε, τότε παθαίνουμε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ζέστη, κάποια φάρμακα ή ακόμα και από πεπτικές διαταραχές.

Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη, τάση για λιποθυμία, κόπωση, ξερό στόμα και δίψα.

Η δίψα είναι το προειδοποιητικό σημάδι που οφείλει να σας κινητοποιήσει. Ωστόσο εκτός του νερού, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα ή ποτά που βοηθούν το σώμα μας και το healthline μας παρουσιάζει κάποια από αυτά.

Σούπες και ζωμοί

Οι ζωμοί και οι σούπες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και ηλεκτρολύτες, συνδυασμός που αποτελεί ότι πρέπει για την ενυδάτωση του οργανισμού. Έχουν επίσης κολλαγόνο, μια ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη πολύ σημαντική για τις αρθρώσεις, που είναι σημαντικές αν η αφυδάτωση προέρχεται από έντονη άσκηση.

Αν φτιάχνετε οι ίδιοι τους ζωμούς στο σπίτι, θα πρέπει να ξέρετε ότι το μαγείρεμά τους για περισσότερες από 8 ώρες, αυξάνει το ασβέστιο και το μαγνήσιο στη σύστασή τους, μέταλλα τα οποία κάνουν καλό στους μύες και στα οστά. Αν προσθέσετε λαχανικά, τότε τα θρεπτικά συστατικά θα αυξηθούν.

Τζατζίκι

Το τζατζίκι, που οι Έλληνες το αγαπούν ιδιαίτερα, έχει αρκετό νερό, αφού τα κύρια συστατικά είναι το γιαούρτι και το αγγούρι. Το γιαούρτι έχει 85% περιεκτικότητα σε νερό, όσο και το αγγούρι. Το πρώτο περιέχει επίσης φιλικά για το έντερο βακτήρια.

Αν το φτιάχνετε μόνοι σας, φροντίστε να μην σουρώσετε το αγγούρι, μπορεί η σύστασή του να είναι πιο ρευστή, αλλά θα διατηρηθεί η περιεκτικότητά του σε νερό.

Smoothies

Πρόκειται για μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού. Είναι ένα μείγμα που αποτελείται κυρίως από γάλα, χυμό η παγωμένο τσάι, τα οποία με την προσθήκη φρούτων, λαχανικών ή γιαουρτιού, αποκτούν πρόσθετη πρωτεΐνη. Και προκύπτει ένας άκρως δροσιστικό ποτό για να αναπληρώσουμε τα χαμένα υγρά.

Τα smoothies που περιέχουν μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας, κάτι που μας βοηθά αν η αφυδάτωση προέκυψε από πυρετό ή λοίμωξη. Αν πάλι έχετε ευαίσθητο στομάχι, προσθέστε λίγο τζίντζερ ή μέντα, γιατί σύμφωνα με μελέτες, αυτά τα συστατικά ανακουφίζουν από πεπτικές διαταραχές.

Νερό καρύδας

Αν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα για να ανακτήσει την ισορροπία του, χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα απλό υγρό. Χρειάζεστε όπως είπαμε και παραπάνω ηλεκτρολύτες, οι οποίοι αποβάλλονται με τα υγρά του σώματος, όπως ούρα και ιδρώτας.

Το νερό καρύδας είναι ιδανικό γι’ αυτό, αφού περιέχει νερό, ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες. Μια μελέτη επίσης έδειξε ότι αναπληρώνει τα υγρά που χάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, το ίδιο αποτελεσματικά με τα ενεργειακά ποτά. Οι συμμετέχοντες βέβαια είπαν πως μετά την κατανάλωσή του ένιωθαν αρκετές φορές φούσκωμα και στομαχικές διαταραχές. Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε τα συστατικά, αν υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γεύσεις, για να βεβαιωθείτε, ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.