ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το κρέας που φτιάχτηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο ετοιμάζεται να γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε έγκριση για την παραγωγή του

Το κρέας που φτιάχτηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο ετοιμάζεται να γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ

Το κρέας που φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο σύντομα λοιπόν θα γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε πως το κοτόπουλο που φτιάχτηκε σε εργαστήριο είναι ασφαλές για τροφή, μια απόφαση που μπορεί να προκαλέσει επανάσταση στον τομέα των τροφίμων της χώρας για πάντα.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στο προϊόν της startup από την Καλιφόρνια, Upside Foods, αλλά μπορεί σύντομα να επεκταθεί και σε άλλα συνθετικά κρέατα από άλλες εταιρείες.

Ο Costa Yiannoulis που εργάζεται στη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο Synthesis Capital, δήλωσε πως “Θα βλέπουμε αυτή την ημέρα ως την ημέρα που ξεκίνησε να αλλάζει ολόκληρο το σύστημα τροφίμων. Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη σημαντική αγορά που το κάνουν αυτό, κάτι που θα προκαλέσει σεισμό”.

Η Σιγκαπούρη ήταν μέχρι τώρα η μοναδική χώρα στον κόσμο που το κρέας που δημιουργήθηκε σε εργαστήρια μπορεί να πωληθεί νόμιμα στους καταναλωτές.

Για να μπορέσει να κατασκευάσει το κοτόπουλο, η εταιρεία Upside Foods από την Καλιφόρνια, συλλέγει κύτταρα από ιστό κοτόπουλου και καλλιεργεί βρώσιμη σάρκα κοτόπουλου υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε βιοαντιδραστήρες. Η εταιρεία επιμένει ότι η καλλιεργούμενη σάρκα είναι πανομοιότυπη με αυτή που προέρχεται από κοτόπουλα που εκτρέφονται συμβατικά και εν τέλει σφάζονται.

Δεκάδες μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων των ΗΠΑ ελπίζουν να μπορέσουν να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με την Washington Post, και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να κάνει προσεχώς κι άλλες ανακοινώσεις πάνω σε αυτό.

Εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, όπως οι υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την εκτροφή ζώων, αυτή η ανακοίνωση είναι σημαντική και για την κακομεταχείριση των ζώων. Μπορεί επίσης να κάνουν τους χορτοφάγους να ξαναρχίσουν το κρέας, αφού κανέναν ζώο δεν σκοτώνεται κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές αλλά και ο σκεπτικισμός των καταναλωτών μπορεί να καθυστερήσει την αλλαγή της προτίμησης σε κρέας εργαστηρίου. Πάντως, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Marion Nestle, ανέφερε πως συμφωνεί ότι το συγκεκριμένο κρέας είναι ασφαλές αλλά επίσης καταλαβαίνει και τις αμφιβολίες του κόσμου. “Είναι μια τεχνολογική λύση σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε αρκετά γι’ αυτό γύρω από αυτό, γι’ αυτό πιστεύω ότι υπάρχει μια αναμενόμενη διστακτικότητα”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.