ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ξεχάστε την Συρία που ξέρατε. Θρηνείστε για τα εκατομμύρια των Ελληνορθόδοξων που χάθηκαν και θα χαθούν ακόμα. Ο Θεός ας τους λυπηθεί...
prodeals

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισε να ασχοληθεί με την δημιουργία σνακ από… έντομα για το εμπόριο

Μπάρες και τσιπς εντομοπρωτεΐνης από τα εργαστήρια - Τώρα ψάχνουν επενδυτή

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισε να ασχοληθεί με την δημιουργία σνακ από… έντομα για το εμπόριο

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποφάσισε να αξιοποιήσει τους πόρους των Ελλήνων φορολογουμένων δημιουργώντας σνακ από… έντομα.

Έτσι στην παραγωγή βρώσιμων προϊόντων, όπως μπάρες και τσιπς, από έντομα προχώρησε ομάδα του Πανεπιστημίου. 

Τα είδη από έντομα που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ανθρώπινη κατανάλωση και για ζωική και είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις μπάρες εντομοπρωτεϊνης και τα τσιπς εντόμων μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Εντομολογίας Χρήστος Αθανασίου μαζί με την ομάδα του, τους μεταπτυχιακούς και υποψήφιες διδάκτορες του συγκεκριμένου τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο διαθέτει το μοναδικό στο είδος του Εργαστήριο Εντομολογίας της χώρας.

Ήδη το Εργαστήριο Εντομολογίας προμηθεύει με γενετικό υλικό εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής εντομο-αλευρων για ζωοτροφές και ιχθυοτροφές. 

Παράλληλα αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορώντας έχει ήδη εγκρίνει 8 είδη εντόμων για βρώση από ανθρώπους, στο Εργαστήριο και σε πειραματικό στάδιο παρασκευάζονται τσιπς εντόμων και μπάρες ενέργειας με 70-80% εντομοπρωτείνη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η σχετική έρευνα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και η ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή για την παραγωγή και διάθεση ενός προϊόντος ελληνικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην χώρα μας και κυρίως σε καταστήματα υπερτροφών ή υγιεινών τροφών, κυκλοφορούν σκευάσματα εντομοπρωτεινών, τα οποία ωστόσο είναι εισαγόμενα.

Στο Βόλο εκπρόσωποι 10 χωρών για το πρόγραμμα προϊόντων από έντομα

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Χρήστος Αθανασίου, υποστήριξε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βρίσκεται μέσα στο χάρτη της Ευρώπης, συμμετέχοντας στην ομάδα έργου του CIPROMED, που αποτελείται από 17 εταίρους από διαφορετικούς κλάδους του αγρο-διατροφικού τομέα, ενώ συμπεριλαμβάνει 8 Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς Οργανισμούς, 8 εταιρείες και έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, εκπρόσωποι των οποίων θα βρίσκονται το επόμενο διήμερο στο Βόλο για την συνάντηση του Cipromed.

Για τις δυο επόμενες ημέρες εκπρόσωποι των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα βρίσκονται στο Βόλο και στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο να εκτιμήσουν την πορεία των εργασιών και των συμπερασμάτων που προέκυψαν από άπειρες ώρες παρακολούθησης μέσα στα εργαστήριο της έρευνας, αλλά και να ανταλλάξουν την μέχρι τώρα εμπειρία.

Οι εταίροι προέρχονται από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) και 3 μη Ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες (Τυνησία, Ισραήλ, Μαρόκο).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.