ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τζίνσενγκ: Τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες για τον οργανισμό

Είναι καλό τελικά για την υγεία μας;

Τζίνσενγκ: Τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες για τον οργανισμό

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το τζίνσενγκ μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την μνήμη, καθώς και να ωφελήσει το σάκχαρο του αίματος, την πέψη και την υγεία της καρδιάς.

Η δρ. Thuy (Kim) Nguyen, περιγράφει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το τζίνσενγκ:

Μην ξεγελιέστε από την λέξη «βότανο»: το τζίνσενγκ είναι πολύ δυνατό και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

Δύο βασικοί τύποι φαρμακευτικού ginseng αποτελούν μέρος του γένους των φυτών Panax:

Το ασιατικό ginseng (ονομάζεται επίσης κινέζικο ή κορεάτικο ginseng) είναι η πιο δυνατή εκδοχή. Το αμερικανικό τζίνσενγκ είναι πιο ήπιο. Και οι δύο ποικιλίες αναπτύσσονται σε ορεινές περιοχές της Κίνας και της Βόρειας Αμερικής.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του τζίνσενγκ, λοιπόν;

1. Ενισχύει την εγρήγορση και την λειτουργία του εγκεφάλου
Και τα δύο είδη τζίνσενγκ μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει καλά, απλώς με διαφορετικούς τρόπους, λέει η δρ. Nguyen.

Το ασιατικό τζίνσενγκ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της εγρήγορσης και της εστίασης. Μια μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα που έπαιρναν δόσεις κορεατικού κόκκινου ginseng σημείωσε πιθανή αύξηση στη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα.

Το αμερικανικό ginseng προσφέρει ώθηση στην μνήμη, τη σκέψη και την λογική, λέει η ίδια. Και πάλι, όμως, χρειάζεται περισσότερη μελέτη.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και το κυκλοφορικό σύστημα
Το ασιατικό ginseng μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει τη δυνητική αξία του βοτάνου στη διαχείριση προβλημάτων υγείας όπως η υπέρταση και η καρδιαγγειακή λειτουργία. Εντούτοις, αυτή η επίδραση δεν είναι σαφώς κατανοητή ούτε και επαληθευμένη.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το τζίνσενγκ μπορεί να θεραπεύσει τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), ακριβώς επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και άρα ενισχύει την στύση του πέους.

Το τζίνσενγκ μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό ως συμπληρωματική θεραπεία για άτομα με αναιμία.

3. Βοηθά στην πέψη και τον έλεγχο του σακχάρου
Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική συνδέει το ginseng με τη βελτίωση της λειτουργίας του σπλήνα και του στομάχου και τη βελτίωση της πέψης, σύμφωνα με τη δρ. Nguyen.

Το τζίνσενγκ μπορεί επίσης να λειτουργήσει για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το δυνητικά χρήσιμο για άτομα με διαβήτη. Αλλά οι σχετικές μελέτες έχουν προσφέρει ασυνεπή και αντικρουόμενα αποτελέσματα, κάτι που καθιστά δύσκολη τη χρήση του ginseng σε μια πραγματική κλινική εφαρμογή.

Εάν παίρνετε φάρμακα για την μείωση του σακχάρου στο αίμα σας, η δρ. Nguyen συνιστά να μιλήσετε με τον γιατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε το τζίνσενγκ, λόγω των πιθανών επιπλοκών. Ο συνδυασμός τζίνσενγκ και φαρμάκων που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος μπορεί ενδεχομένως να ρίξει υπερβολικά το σάκχαρο. Αν και οι μικρές μειώσεις του σακχάρου στο αίμα δεν αποτελούν συνήθως πρόβλημα, το πολύ χαμηλό σάκχαρο (υπογλυκαιμία) μπορεί να είναι επικίνδυνο.

4. Βοηθά την λειτουργία του ανοσοποιητικού
Η σύνδεση μεταξύ του τζίνσενγκ και της βελτιωμένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος έχει επιβεβαιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Το ασιατικό ginseng έχει ισχυρότερη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα από το αμερικανικό ginseng, λέλει η δρ. Nguyen. Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη οποιουδήποτε τύπου ginseng μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κρυολογήματος. Αλλά ακόμα και εάν κρυώσετε, μπορεί να το περάσετε πιο σύντομα και να είναι πιο ήπιο.

5. Ανεβάζει το επίπεδο ενέργειας
Μια ανασκόπηση ερευνητικών μελετών βρήκε ότι το ginseng συνδέεται με μειωμένη κόπωση λόγω θεραπείας καρκίνου.

Δεδομένης της πιθανής ώθησης που προσφέρει το τζίνσενγκ, η δρ. Nguyen συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείτε το βότανο μαζί με άλλα διεγερτικά (όπως η καφεΐνη ή ορισμένα φάρμακα).

Κίνδυνοι και παρενέργειες του ginseng

Πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν:

Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση: Το τζίνσενγκ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους.
Παίρνετε αραιωτικά αίματος: Το τζίνσενγκ έχει αναφερθεί ότι έχει αντιαιμοπεταλιακές και αντιπηκτικές ιδιότητες . Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε τζίνσενγκ.
Έχετε διαβήτη: Το τζίνσενγκ μπορεί να μειώσει πάρα πολύ το σάκχαρο στο αίμα εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη.

Χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε διεγερτικά φάρμακα, συμπληρώματα ή άλλες ουσίες: Ο συνδυασμός του ginseng με καφεΐνη ή οποιαδήποτε άλλη διεγερτική ουσία μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα, αϋπνία και αίσθημα παλμών.

Πιθανές παρενέργειες του ginseng:

Ζάλη
Πονοκέφαλος
Αυξημένη βλέννα
Αϋπνία
Μεγάλη πτώση του σακχάρου στο αίμα
Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
Ναυτία

Ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας σας, η δρ. Nguyen συνιστά να μην παίρνετε καμία μορφή τζίνσενγκ μακροπρόθεσμα. Είναι καλύτερο να δίνετε στο σώμα σας διαλείμματα δεδομένης της δύναμης του βοτάνου και της δυνατότητάς του για ισχυρά αποτελέσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Και πριν πάρετε οποιοδήποτε φυτικό φάρμακο, μιλήστε με τον γιατρό σας. Τα φυτικά φάρμακα δεν είναι το ίδιο με την κατανάλωση τροφής. Έχουν παρενέργειες και μάλιστα μπορεί είναι πολύ ισχυρές», προειδοποιεί η ίδια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.