ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υγιεινή διατροφή: Ποια είναι τα αντιγηραντικά της οφέλη

Η υγιεινή για την καρδιά μεσογειακή δίαιτα επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση

Υγιεινή διατροφή: Ποια είναι τα αντιγηραντικά της οφέλη

Όπως φαίνεται η υγιεινή για την καρδιά μεσογειακή δίαιτα ή η δίαιτα DASH επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση.

Συμβάλλουν επίσης στην προστασία του εγκεφάλου.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο βραδύτερος ρυθμός γήρανσης αποτελεί μέρος της σχέσης της υγιεινής διατροφής με τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Aline Thomas, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για την έρευνα του Αλτσχάιμερ και της Γήρανσης του Εγκεφάλου Taub του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Η Thomas και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα δεκαετιών από τη συνεχιζόμενη μελέτη Framingham Heart Study, η οποία ξεκίνησε το 1971.

Eπικεντρώθηκαν σε πάνω από 1.600 άτομα της δεύτερης γενιάς της μελέτης, οι οποίοι υποβάλλονταν σε έλεγχο κάθε τέσσερα έως επτά χρόνια μέσω στοιχείων για τη διατροφή και αποτελεσμάτων νευρογνωστικών τεστ.

Συνολικά 160 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια.

«Μεγάλη προσοχή στην έρευνα για την άνοια, επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Daniel Belsky, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολούμπια και στο Κέντρο Γήρανσης του Κολούμπια.

«Εξετάσαμε την υπόθεση ότι η υγιεινή διατροφή προστατεύει από την άνοια επιβραδύνοντας το συνολικό ρυθμό βιολογικής γήρανσης του οργανισμού», εξήγησε ο Belsky.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κυτταρική γήρανση των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ένα «επιγενετικό ρολόι» που ονομάζεται DunedinPACE. Αναπτύχθηκε από τον Belsky και άλλους ερευνητές όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο Duke.

Σύμφωνα με τον Belsky, το DunedinPACE είναι «σαν ένα ταχύμετρο για τις βιολογικές διεργασίες της γήρανσης», που τις παρακολουθεί καθώς λειτουργούν στο σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο στενά αυτό που ονομάζεται Μεσογειακή-Διατροφική Παρέμβαση για τη Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση (MIND) είχαν πιο αργή γήρανση, όπως μετρήθηκε από το DunedinPACE, καθώς και μειωμένες πιθανότητες για άνοια και πρόωρο θάνατο.

Συνολικά, υπολόγισαν ότι περίπου το 27% της συσχέτισης μεταξύ μιας υγιεινής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου άνοιας οφείλεται πιθανώς στην επιβραδυνόμενη γήρανση.

Η δίαιτα MIND συνδυάζει στοιχεία της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH, που συνιστώνται εδώ και χρόνια από διατροφολόγους και άλλους ειδικούς σε θέματα υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας. Δεν περιλαμβάνει κρέας, ζάχαρη, κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.