ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διαβήτης τύπου 1: Οι διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα σκέψης

«Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται ο εγκέφαλός τους από τη γλυκόζη»

Διαβήτης τύπου 1: Οι διακυμάνσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα σκέψης

Μια νέα έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, οι διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα σκέψης με διάφορους τρόπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις εισερχόμενες πληροφορίες, καθώς και την προσοχή τους.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται ο εγκέφαλός τους από τη γλυκόζη», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Laura Germine.

«Διαπιστώσαμε ότι η ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων της γλυκόζης στην καθημερινή ζωή, είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας επεξεργασίας και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη», δήλωσε η Germine, διευθύντρια του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Εγκεφάλου και Γνωστικής Υγείας του Νοσοκομείου McLean, στη Βοστώνη.

Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι οι μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Σε ποιο βαθμό συμβαίνει όμως αυτό και ποιες οι διαφορές από άτομο σε άτομο;

Για να το ανακαλύψουν, χρησιμοποίησαν φορητούς ψηφιακούς αισθητήρες γλυκόζης και γνωστικά τεστ μέσω smartphone, μέσω των οποίων συνέλεξαν δεδομένα για 200 άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Κατά τη διάρκεια 15 ημερών, τα δεδομένα για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάθε ατόμου, συλλέγονταν μέσω των αισθητήρων κάθε πέντε λεπτά. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τα γνωστικά τεστ τρεις φορές την ημέρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονταν όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν είτε πολύ χαμηλά είτε πολύ υψηλά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι μειώσεις παρατηρήθηκαν μόνο όταν επρόκειτο για την ταχύτητα επεξεργασίας και όχι για την προσοχή.

Η ταχύτητα επεξεργασίας μπορεί να αντιδρά σε γρήγορες, στιγμιαίες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ η προσοχή μπορεί να επηρεάζεται μόνο από πιο μακροπρόθεσμα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένοι τύποι ασθενών με διαβήτη τύπου 1, ηλικιωμένοι ή άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, ήταν πολύ πιο ευάλωτοι από άλλους στις επιπτώσεις των επιπέδων γλυκόζης στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό npj Digital Medicine.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.