
Το ρύζι βρίσκεται σε κάθε σπίτι, ωστόσο γνωρίζατε πώς ενέχει δυνητικούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας, αν δεν το ζεστάνουμε καλά;
Σε αντίθεση με πολλά άλλα τρόφιμα, το μαγειρεμένο ρύζι δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν επιβλαβή βακτήρια, εάν δεν αποθηκευτεί και δεν ξαναζεσταθεί σωστά.
Ποιος είναι ο κύριος κίνδυνος από το ξαναζέσταμα του ρυζιού;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η τροφική δηλητηρίαση από το Bacillus cereus, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα βακτήριο.
Αυτός ο μικροοργανισμός βρίσκεται συνήθως στο έδαφος και μπορεί να μολύνει το εξαρχής ρύζι πριν καν το μαγειρέψετε. Αν και το μαγείρεμα σκοτώνει τα ενεργά βακτήρια, δεν καταστρέφει πάντα τα σπόρια τους.
Εάν το μαγειρεμένο ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό, αυτά τα σπόρια μπορούν να βλαστήσουν, να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν τοξίνες, τις οποίες επαναθέρμανση δεν μπορεί να απομακρύνει.
Η κατανάλωση αυτού του ρυζιού (με τις τοξίνες που έχουν παραχθεί από τα σπόρια) μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία τροφική δηλητηρίαση.
Πώς προκαλεί ασθένεια το βακτήριο Bacillus Cereus;
Το Bacillus cereus παράγει τοξίνες που προκαλούν εμετό και διάρροια μέσα σε λίγες ώρες.
Όταν το ρύζι παραμένει σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες (μεταξύ 5°C και 60°C), τα σπόρια ενεργοποιούνται και απελευθερώνουν τοξίνες. Επειδή αυτές οι τοξίνες είναι σταθερές στη θερμότητα, η επαναθέρμανση δεν καθιστά το ρύζι ασφαλές για κατανάλωση.
Τα τυπικά συμπτώματα είναι:
Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν εντός 24 ωρών, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να είναι επικίνδυνη για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς πρέπει να αποθηκεύεται με ασφάλεια το ρύζι που περισσεύει;
Το ρύζι πρέπει να ψύχεται γρήγορα, ιδανικά εντός 1 ώρας από το μαγείρεμα. Η σωστή αποθήκευση εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των σπόρων και την παραγωγή τοξινών.
Οι ειδικοί συνιστούν:
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ξαναζεστάνετε το ρύζι;
Ξαναζεστάνετε καλά το ρύζι μέχρι να αχνίσει και να είναι καυτό.
Αν και το ξαναζέσταμα δεν θα καταστρέψει τις τοξίνες (εάν υπάρχουν ήδη), μπορεί να σκοτώσει τα ενεργά βακτήρια εφόσον το ρύζι αποθηκεύτηκε σωστά. Το ρύζι πρέπει να ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά και μετά να απορριφθεί εάν δεν καταναλωθεί αμέσως.
Ασφαλείς μέθοδοι ξαναζεστάματος ρυζιού:
Γίνεται να αποτραπεί πλήρως η τροφική δηλητηρίαση που σχετίζεται με το ρύζι;
Ναι: συνδυάζοντας ασφαλείς πρακτικές μαγειρέματος, αποθήκευσης και ξαναζεστάματος.
Το κλειδί είναι ο περιορισμός του χρόνου που το ρύζι παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου μετά το αρχικό του μαγείρεμα. Η τήρηση αυτών των κανόνων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών:
Συχνές Ερωτήσεις
Γιατί το ρύζι είναι πιο επικίνδυνο από άλλα υπολείμματα;
Το ρύζι συχνά περιέχει σπόρια του βακτηρίου Bacillus cereus, τα οποία επιβιώνουν από το μαγείρεμα και αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό καθιστά το ρύζι μια πιο κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης σε σύγκριση με πολλές άλλες αμυλούχες τροφές.
Μπορεί η κατάψυξη του ρυζιού να το κάνει ασφαλέστερο;
Ναι. Η κατάψυξη σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και διατηρεί το ρύζι ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάντα να το ξαναζεσταίνετε μέχρι να αχνίσει.
Είναι ασφαλές να φάω κρύο ρύζι που έχει περισσέψει;
Μπορεί να είναι, εάν έχει κρυώσει σωστά και αποθηκευτεί στο ψυγείο. Ωστόσο, πρέπει να καταναλωθεί εντός μιας ημέρας, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.
Ενέχουν και άλλα δημητριακά τον ίδιο κίνδυνο με το ρύζι;
Ναι, αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος με το ρύζι λόγω της σύνθεσης αμύλου του, η οποία υποστηρίζει την ευκολότερη ανάπτυξη βακτηρίων.
Τι πρέπει να κάνω εάν υποψιάζομαι τροφική δηλητηρίαση από ρύζι;
Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν εντός μιας ημέρας, αλλά πίνετε υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή παρατεταμένα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.