ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δυσκοιλιότητα: Πέντε συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή

Μην τα αγνοείς

Δυσκοιλιότητα: Πέντε συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή

Η δυσκοιλιότητα μπορεί μερικές φορές να μετατραπεί σε σοβαρή κατάσταση – πρώτον και κύριον λόγω του πόνου που μπορεί να προκαλέσει μία έντασή της. Αλλά η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι μέρος μιας πιο ανησυχητικής κατάστασης ή να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στο παχύ έντερο.

Αυτά είναι τα 5 συμπτώματα που σημαίνουν ότι πρέπει να πας σε γιατρό το συντομότερο δυνατόν, επειδή η δυσκοιλιότητα σου έχει μετατραπεί από ρουτίνα σε πιθανή έκτακτη ανάγκη.

Όταν έχεις έντονο πόνο στην κοιλιά

Όπως αναφέρθηκε, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολη. Αλλά αν η ενόχληση και οι κράμπες μετατρέπονται από μια άβολη κατάσταση, σε μια σοβαρά επώδυνη, ήρθε η ώρα να αναζητήσεις βοήθεια.

Αυτού του είδους ο πόνος πρέπει να αντιμετωπιστεί, ακόμη και όταν ο γιατρός σου προσπαθεί να σε βοηθήσει να ενεργηθείς. Και ο ίδιος ο πόνος δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι ότι συμβαίνει κάποια άλλη έκτακτη ανάγκη καθώς ένα άτομο μπορεί να έχει σοβαρή δυσκοιλιότητα και μικρή ενόχληση, ενώ ένα άλλο άτομο να έχει μόνο μέτρια δυσκοιλιότητα, αλλά με τρομερό πόνο.

Όταν υπάρχει αίμα στα κόπρανα σου

Εάν τα κόπρανά σου περιέχουν αίμα—ή βλέπεις αίμα στο χαρτί τουαλέτας όταν σκουπίζεσαι— συμβουλεύσου έναν γιατρό.

Φυσικά, το να βλέπεις αίμα στην τουαλέτα ή στο χαρτί τουαλέτας σου δεν σημαίνει αυτόματα και καρκίνο. Υπάρχουν διάφορες άλλες καταστάσεις – φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), ραγάδες του πρωκτού ή αιμορροΐδες – μπορεί να είναι ο λόγος που βλέπεις αίμα. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς το γιατρό σου για να λάβεις οποιαδήποτε θεραπεία είναι απαραίτητη.

Όταν δεν έχεις ενεργηθεί για μια εβδομάδα

Εάν η δυσκοιλιότητα σου είναι καινούργια για εσένα και δεν είσαι απολύτως σίγουρη πώς να τη χειριστείς, επισκέψου έναν γιατρό εάν διαρκεί για μια εβδομάδα. Σε μια εβδομάδα, η δυσκοιλιότητα σου μπορεί να μην είναι ακόμη επείγουσα ανάγκη – αλλά είναι καιρός να αρχίσεις να το συζητάς με έναν επαγγελματία, ώστε τα πράγματα να μην επιδεινωθούν.

Αν για πολύ καιρό δεν πας στην τουαλέτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενσφήνωση των κοπράνων, όπου τα κόπρανα σκληραίνουν και συσσωρεύονται τόσο πολύ που δεν μπορείς να τα αποβάλλεις. Είναι πιο κοινό μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών και των ατόμων με άλλες παθήσεις που περιπλέκουν τη δυσκοιλιότητα τους, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί απειλή.

Όταν έχεις και πυρετό

Η ίδια η δυσκοιλιότητα δεν προκαλεί πυρετό. Αλλά αν έχεις πυρετό και δυσκοιλιότητα, αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για να πας σε γιατρό το συντομότερο δυνατό. Τις περισσότερες φορές, σηματοδοτεί ότι μπορεί να έχεις μια κατάσταση που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που μπορούν να σχηματιστούν στο παχύ έντερο. Συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή ή να μολυνθούν, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Εάν κάνεις μαζί και εμετό

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν αρχίσεις να κάνεις εμετό ενώ έχεις δυσκοιλιότητα, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το παχύ έντερο σου έχει μπλοκαριστεί σοβαρά και πρέπει να αναζητήσεις αμέσως θεραπεία. Αρκετές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν εμετό, συμπεριλαμβανομένης της ενσφήνωσης των κοπράνων, επομένως το καλύτερο είναι να πας γρήγορα στον γιατρό σου για αξιολόγηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.