ECDC: Μικρός ο κίνδυνος μόλυνσης των πολιτών στην Ευρώπη από τον ιό Langya

Δεν υπάρχει ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί

ECDC: Μικρός ο κίνδυνος μόλυνσης των πολιτών στην Ευρώπη από τον ιό Langya

Μικρός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης των πολιτών στην Ευρώπη από τον ιό Langya, που ανιχνεύτηκε στην Κίνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ECDC, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, παρακολουθεί την εμφάνιση λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των ιών του γένους Henipavirus.

Σύμφωνα με μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων, η ανίχνευση ενός προηγουμένως άγνωστου, φυλογενετικά διακριτού ιού henipa, με το όνομα Langya henipavirus (LayV), αναφέρθηκε στην Κίνα. Με βάση τις περιορισμένες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος, ο κίνδυνος για τους πολίτες της ΕΕ που επισκέπτονται ή διαμένουν στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν της Κίνας, όπου αναφέρθηκε ο ιός, θεωρείται πολύ χαμηλός. Ομοίως, ο κίνδυνος μόλυνσης για τους πολίτες της ΕΕ στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλός, επισημαίνεται.

Προστίθεται ότι ο ιός εντοπίστηκε μέσω της επιτήρησης εμπύρετων ατόμων με ιστορικό πρόσφατης έκθεσης σε ζώα στην ανατολική Κίνα.

Μεταξύ Απριλίου 2018 και Αυγούστου 2021, 35 ασθενείς με οξεία λοίμωξη LayV εντοπίστηκαν στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν της Κίνας.

Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν πυρετός, κόπωση, βήχας, ανορεξία, μυαλγία, ναυτία, πονοκέφαλος και έμετος.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με το επάγγελμά τους ήταν αγρότες (85%), αναφέρει η ανακοίνωση του ECDC.

Σύμφωνα με το ECDC δεν υπάρχει ένδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του ιού.

Τονίζεται ότι δεν αναφέρθηκαν θάνατοι μεταξύ των περιπτώσεων από τους ερευνητές, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει σχετικά χαμηλή σοβαρότητα της νόσου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν δεν είναι συγκεκριμένα, επομένως το ECDC δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση ανθρώπινων κρουσμάτων πριν από το 2018 και μια ευρύτερη γεωγραφική κατανομή του ιού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.