ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Εφιάλτες: Τι τους πυροδοτεί και τι μπορείτε να κάνετε για να τους αποφύγετε

Συμβουλές για την πρόληψή τους

Εφιάλτες: Τι τους πυροδοτεί και τι μπορείτε να κάνετε για να τους αποφύγετε

Οι εφιάλτες είναι ένα συχνό φαινόμενο αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί τους βλέπουμε.

Η απάντηση ως φαίνεται κρύβεται στο στρες και το άγχος που προκαλούν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας, είτε είναι προκλήσεις είτε στρεσογόνα γεγονότα όπως:

  • Μια μετακόμιση
  • Μία αλλαγή ή οι δυσκολίες στη δουλειά
  • Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
  • Η ανησυχία για έναν αγαπημένο άνθρωπο

«Όλα τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να περάσουν στα όνειρά μας και να προκαλέσουν εφιάλτες», αναφέρει  ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Οι εφιάλτες μπορεί επίσης να επηρεαστούν από ένα θρίλερ που είδε κάποιος, μία αρνητική είδηση ή μία διένεξη ή δύσκολη συζήτηση λίγο πριν τον ύπνο. Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες επίσης μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξή τους. Το ίδιο και η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Αρχίζουν στην παιδική ηλικία

Η αλήθεια είναι ότι οι εφιάλτες συχνά αρχίζουν στην παιδική ηλικία (συνήθως μεταξύ 3 και 6 ετών). Τείνουν όμως να μειώνονται μετά τα 10 έτη, αναφέρουν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Στη διάρκεια της εφηβείας και των πρώτων ετών της ενήλικης ζωής, τα κορίτσια φαίνεται να τους παρουσιάζουν πιο συχνά από τα αγόρια. Μερικοί άνθρωποι τους βλέπουν και ως ενήλικες – ενίοτε για όλη τους τη ζωή.

Σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις οι εφιάλτες είναι συχνοί και ταράζουν τον πάσχοντα, διαταράσσοντας τον ύπνο και την καθημερινότητά του. Αυτές οι περιπτώσεις υποδηλώνουν την ύπαρξη διαταραχής εφιαλτών (Nightmare disorder) η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και φόβο για τον ύπνο.

Πώς να προστατευθείτε

Η ειδικός τονίζει πως μολονότι δεν μπορούμε πάντοτε να ελέγξουμε τους εφιάλτες μας, μπορούμε να λάβουμε ορισμένα μέτρα για να τους περιορίσουμε.

Πολύ σημαντικό, λόγου χάριν, είναι να προσέχετε τις ειδήσεις που βλέπετε και γενικότερα την έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Μικροί και μεγάλοι πρέπει επίσης να προσέχουν τι βλέπουν και τι διαβάζουν. Το περιεχόμενο μπορεί να είναι στρεσογόνο ή εξουθενωτικό γι’ αυτούς. Σε τέτοια περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος να δουν εφιάλτες, διότι η θεματολογία ή τα συναισθήματα που τους δημιουργεί «περνούν» στα όνειρά τους», εξηγεί.

Εξίσου σημαντικό είναι να χαλαρώνετε πριν τον ύπνο και να εστιάζετε σε τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν οι εφιάλτες σας είναι συχνοί, επαναλαμβανόμενοι και επηρεάζουν την ποιότητα ζωή σας, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, συνιστά η Dr. Tiani. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να σας προτείνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.