ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Είναι ασφαλής η διαλειμματική δίαιτα; – Ποια είναι τα τρία διαφορετικά πλάνα που μπορείτε να ακολουθήσετε

«Αν δεν αλλάξετε τις διατροφικές σας επιλογές, πραγματικά δεν θα έχει καμία διαφορά»

Είναι ασφαλής η διαλειμματική δίαιτα; – Ποια είναι τα τρία διαφορετικά πλάνα που μπορείτε να ακολουθήσετε

Η διαλειμματική δίαιτα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή διατροφικά πρότυπα διατροφής των τελευταίων χρόνων, παρόλο που τα μακροπρόθεσμα οφέλη της είναι ακόμα άγνωστα.

Είναι μια μέθοδος περιορισμού των θερμίδων που βασίζεται στο χρονοδιάγραμμα. Σε αντίθεση με άλλα πρότυπα διατροφής, η διαλειμματική δίαιτα βασίζεται στο πότε τρώτε και όχι στο τι τρώτε.

Αυτό το διατροφικό μοτίβο έχει γίνει πιο mainstream καθώς πολλές διασημότητες το συνιστούν, δήλωσε η Caroline Susie, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Όμως η έρευνα για τη διαλειμματική δίαιτα είναι μικτή. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν βάρος, ενώ μια άλλες ότι δεν είχε σημαντική επίδραση σε αυτόν τον σκοπό.

Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες μελέτες που υποστηρίζουν αυτό το διατροφικό μοτίβο διεξήχθησαν σε ζώα, ενώ οι λίγες μελέτες που αφορούσαν ανθρώπους ήταν σύντομες και συχνά περιλαμβάνουν μικρό μέγεθος δείγματος.

Διαλειμματική δίαιτα: Ποια είναι τα διαφορετικά πλάνα που μπορείτε να ακολουθήσετε

Υπάρχουν τρία κύρια προγράμματα για να κάνετε διαλειμματική δίαιτα:

  • Νηστεία μέρα-παρά-μέρα: Εναλλαγή μεταξύ των ημερών φαγητού και των ημερών νηστείας. Τις ημέρες της νηστείας, δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε θερμίδες εκτός από νερό, σκέτο καφέ και τσάι. Τις μέρες που δεν νηστεύετε, μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε.
  • Τροποποιημένη νηστεία: Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για αυτό, όπως η νηστεία δύο ημέρες την εβδομάδα και κανονική διατροφή για τις υπόλοιπες πέντε ημέρες (δίαιτα 5:2), ο περιορισμός των θερμίδων σε ένα ορισμένο ποσοστό της κανονικής πρόσληψης τις ημέρες νηστείας ή ο περιορισμός θερμίδων σε έναν ορισμένο αριθμό (π.χ. 500 θερμίδες) τις ημέρες της νηστείας.
  • Ημερήσια χρονικά περιορισμένη νηστεία: Αυτό σημαίνει νηστεία για έναν καθορισμένο αριθμό ωρών, που μπορεί να ποικίλλει από 8 έως 12 ώρες την ημέρα. Πολλοί προσπαθούν να συμπεριλάβουν τον χρόνο ύπνου στη νηστεία τους για να κάνουν το όλο πλάνο πιο διαχειρίσιμο.

Είναι ασφαλής η διαλειμματική δίαιτα;

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, η χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι ασφαλής. Η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που την εφαρμόζουν, είπε η Sharon Smalling, κλινική διαιτολόγος στο νοσοκομείο Memorial Hermann του Τέξας.

Αν και η διαλειμματική δίαιτα δεν περιορίζει τις επιλογές τροφίμων, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας.

“Αν δεν αλλάξετε τις διατροφικές σας επιλογές, πραγματικά δεν θα έχει καμία διαφορά”, είπε η Smalling.

Τα άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν δοκιμάσουν κάποιο διατροφικό πλάνο. Για τα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά.

Σύμφωνα με την Susie, η διαλειμματική δίαιτα δεν συνιστάται για τα παιδιά και για τις γυναίκες άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Ορισμένοι ειδικοί είναι επίσης προσεκτικοί σχετικά με τα προγράμματα νηστείας που εναλλάσσονται και τροποποιούνται, επειδή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένη συγκέντρωση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή ταλαιπωρία πείνας.

Προς το παρόν, είπε η Smalling, χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη μακροπρόθεσμη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του διατροφικού μοτίβου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.