ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έμφραγμα: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν πάμε στην τουαλέτα

«Η δυσκοιλιότητα είναι ένας δείκτης καρδιαγγειακών παθήσεων»

Έμφραγμα: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν πάμε στην τουαλέτα

Το χρώμα των ούρων αλλά και η σύσταση των κοπράνων μας μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία μας.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα για πολλά άτομα. Πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου έναν στους επτά κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες, και εκδηλώνεται με μείωση στη συχνότητα της αφόδευσης, αλλά και τη δυσκολία εκκένωσης, όπως γράφει η Daily Express.

Η σχέση δυσκοιλιότητας – εμφράγματος

Η κλινική έρευνα έχει υποδείξει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης, του εμφράγματος. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη και πρέπει να ανησυχούμε αν έχουμε δυσκοιλιότητα;

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Hypertension το 2019, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Η δυσκοιλιότητα είναι ένας δείκτης καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο τείνουν να εκδηλώνουν δυσκοιλιότητα».

Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις αιτιώδους συνάφειας, που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η δυσκοιλιότητα σας θέτει σε άμεσο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Όπως αναφέρει ο καρδιολόγος Andrew Freeman: «Αν μου έλεγες, “Κάποιος έχει δυσκοιλιότητα, άρα θα πάθει καρδιακή προσβολή”, μάλλον θα σου έλεγα πως δεν νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για αυτό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία ακόμα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports τον περασμένο Ιούλιο, ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, η μελέτη δέχτηκε κριτική, καθώς δεν εξέταζε τους συμμετέχοντες ειδικά για τη δυσκοιλιότητα, και δεν έλεγξε επαρκώς την επίδραση άλλων μεταβλητών όπως η διατροφή και ο γενικότερος τρόπος ζωής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.