ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εμβόλιο κορωνοϊού: Αυτά είναι τα συμπτώματα της τέταρτης δόσης

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 70 ετών

Εμβόλιο κορωνοϊού: Αυτά είναι τα συμπτώματα της τέταρτης δόσης

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη δεύτερη αναμνηστική δόση για όσους είναι άνω των 70 ετών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εξηντάρηδες.

Όπως λένε οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης και στη χώρα μας μετά τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (από τις 20 Ιανουαρίου), η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna μπορεί να γίνει σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν προτείνεται επιπλέον αναμνηστική δόση.

Μάλιστα, μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να γίνουν οι ανακοινώσεις οι οποίες θα περιγράφουν τον ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια και συγκεκριμένα αν θα επεκταθεί η τέταρτη δόση σε όλους και αν θα πρέπει να γίνει τρίτη δόση στα παιδιά.

Οι πληροφορίες λένε πως το άνοιγμα της τέταρτης δόσης για τον ενήλικο πληθυσμό εκτιμάται προς το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος νοσηλειών από νέες μεταλλάξεις που εκτιμάται πως θα έχουμε από το φθινόπωρο.

Οι παρενέργειες της τέταρτης δόσης

Σε επίπεδο παρενεργειών δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τις προηγούμενες δόσεις.

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης,
  • κόπωση,
  • κεφαλαλγία,
  • μυϊκός πόνος,
  • σπανιότερα αρθραλγίες που διαρκούν μία έως δύο μέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο,
  • μικρή πιθανότητα εμφάνισης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων από 1-4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως λίγα 24ωρα και μαλακώνουν με τη χρήση αντιπυρετικών και παυσίπονων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.