ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

Όσο λιγότερη ρουτίνα έχει η δουλειά μας, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε να εκδηλώσουμε ήπια νοητική διαταραχή και άνοια

Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

Επιστήμονες από τη Νορβηγία αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν επαγγέλματα με υψηλές νοητικές απαιτήσεις μπορεί να προστατεύουν την υγεία του μυαλού τους και να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια καθώς μεγαλώνουν.

Σε μεγάλη, πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο λιγότερη ρουτίνα έχει η δουλειά μας, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε να εκδηλώσουμε ήπια νοητική διαταραχή και άνοια.

Η ήπια νοητική διαταραχή (MCI) είναι τα προβλήματα μνήμης και σκέψης που είναι περισσότερα απ’ ό,τι για άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας, αλλά όχι σε σημείο να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί πρόδρομη κατάστασης της άνοιας.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα επαγγέλματα που είναι απαιτητικά για το μυαλό, όπως η διδασκαλία, η εργασία στις δημόσιες σχέσεις και ο προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι ωφέλιμα. Αντιθέτως, όσα είναι μονότονα, όπως το καθάρισμα, μπορεί να συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο ανέλυσαν δεδομένα από 7.003 εθελοντές που εργάζονταν σε 305 διαφορετικά επαγγέλματα.

Η ηλικία τους κυμαινόταν από 69 έως 104 ετών. Οι μισοί ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε ομάδες, αναλόγως με το επίπεδο της ρουτίνας στη δουλειά τους. Η ρουτίνα που έλαβαν υπ’ όψιν ήταν:

  • Η χειρωνακτική (π.χ. επαναλαμβανόμενες κινήσεις όταν κάποιος δουλεύει σε εργοστάσιο)
  • Η νοητική (π.χ. αρχειοθέτηση)

Κατέγραψαν επίσης τον βαθμό των μη-επαναλαμβανόμενων αναλυτικών εργασιών, όπως:

  • Η δημιουργική σκέψη
  • Η ανάλυση πληροφοριών
  • Η επίλυση προβλημάτων
  • Η επεξήγηση ιδεών και πληροφοριών στους άλλους
  • Οι διαπροσωπικές δεξιότητες
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές υπέβαλλαν επίσης τους εθελοντές τους σε τεστ μνήμης και σκέψης για να εξακριβώσουν εάν είχαν ήπια νοητική διαταραχή ή άνοια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.