ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Τι αποκαλύπτει έκθεση την οποία συνυπογράφει κορυφαία Ελληνίδα καθηγήτρια

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ

Διεθνής ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετέχει η διακεκριμένη Ελληνίδα καθηγήτρια Κλέα Κατσουγιάννη προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τους ασθενείς με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες ασθένειες των πνευμόνων, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την αναπνευστική δυσχέρειά τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα. Έως το 2050 εκτιμάται ότι θα προκαλεί σε ετήσια βάση τουλάχιστον 250.000 πρόσθετους θανάτους.

Οι θάνατοι αυτοί θα οφείλονται κυρίως στην θερμοπληξία, τον υποσιτισμό και την διάρροια. Θα υπάρξει όμως πρόσθετη θνησιμότητα και από άλλες συνέπειές της, γράφουν οι ειδικοί σε έκθεσή τους στην ιατρική επιθεώρηση European Respiratory Journal.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν τους πάσχοντες από πνευμονοπάθειες και ιδίως:

  • Τα βρέφη
  • Τα μικρά παιδιά
  • Τους ηλικιωμένους

Επιβαρυντικές για την υγεία επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ άλλων:

  • Οι καύσωνες
  • Οι φωτιές στα δάση
  • Οι πλημμύρες

Οι επιστήμονες συνέταξαν την έκθεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS). Η εταιρεία εκπροσωπεί περισσότερους από 30.000 πνευμονολόγους από 160 χώρες.

Απαιτούνται επειγόντως μέτρα

Οι επιστήμονες ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μειώσουν κατεπειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ζητούν επίσης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

Επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Υγείας της ERS δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία όλων μας. Οι ασθενείς με πνευμονοπάθειες, όμως, αντικειμενικά είναι από τους πιο ευάλωτους. Οι ασθενείς αυτοί ήδη βιώνουν αναπνευστικές δυσκολίες και είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στο κλίμα που αλλάζει. Τα συμπτώματά τους θα επιδεινώνονται και για κάποιους η αλλαγή θα είναι μοιραία».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήδη βλάπτει τους πνεύμονές μας, πρόσθεσε η Dr. Andersen, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται σε μεγάλη απειλή για τους ασθενείς με πνευμονοπάθειες.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν

Όπως γράφουν οι ειδικοί στην έκθεσή τους, η αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας οδηγεί στην κυκλοφορία περισσότερων αλλεργιογόνων, όπως η γύρη. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κρύβουν πρόσθετους κινδύνους. Ειδικότερα:

  • Οι καύσωνες, η ξηρασία και οι φωτιές στα δάση οδηγούν σε επεισόδια ακραίας ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οδηγούν επίσης σε «καταιγίδες» αιωρούμενης σκόνης.
  • Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες αυξάνουν την υγρασία και την μούχλα στα σπίτια
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έκθεση υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι μεταβολές για τα βρέφη και τα παιδιά, των οποίων οι πνεύμονες ακόμα αναπτύσσονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.