ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιχείλιος έρπης: Τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να απαλλαγείτε από τις πληγές

Τουλάχιστον το 67% των ατόμων κάτω των 50 ετών (ή 3,7 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως) ταλαιπωρούνται από τον ιό HSV-1

Επιχείλιος έρπης: Τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να απαλλαγείτε από τις πληγές

Ο επιχείλιος έρπης, είναι κάτι το οποίο ταλαιπωρεί δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με αποτέλεσμα όλοι λίγο πολύ να θέλουμε να γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε περίπτωση που εμφανίσουμε και εμείς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον το 67% των ατόμων κάτω των 50 ετών (ή 3,7 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως) ταλαιπωρούνται από τον ιό HSV-1.

Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την τόσο συνηθισμένη πάθηση και πώς θα εξαφανίσετε τα σημάδια όταν ο επιχείλιος έρπης αποφασίζει να σας χτυπήσει την πόρτα.

Τι είναι ο επιχείλιος έρπης;

«Ο επιχείλιος έρπης είναι φουσκάλες γεμάτες υγρό που εμφανίζονται γενικά στα χείλη ή στο δέρμα γύρω από το στόμα», λέει ο δερματολόγος Adarsh Vijay Mudgil.

«Προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV)». Η δερματολόγος Marisa Garshick προσθέτει πως «ο έρπης αναφέρεται σε μια ομάδα φουσκάλων που μπορεί να αναπτυχθούν στα χείλη, γύρω από το στόμα ή σε άλλο σημείο του προσώπου και οφείλεται στον ιό του έρπητα».

Επειδή ο ιός είναι χρόνιος, η συχνότητα εμφάνισής του -κάθε λίγους μήνες, μερικές φορές τον χρόνο ή σπάνια- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εσάς και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πώς μοιάζουν;

Σύμφωνα με την Dr. Garshick, οι επιχείλιοι έρπητες συχνά εμφανίζονται ως φουσκάλες που μπορεί να γίνουν πιο σκληρές.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μοιάζουν με σπυράκι, αλλά οι έρπητες συνδέονται συνήθως με αίσθημα καύσου και μπορεί να είναι επώδυνοι, ακόμη και πριν από την εμφάνισή τους στο δέρμα», εξηγεί.

Ο Dr. Mudgil συμφωνεί: «Βρίσκονται γενικά στα χείλη ή γύρω από το στόμα. Όταν οι φουσκάλες σκάσουν, μπορεί να σχηματίσουν μια κρούστα».

Συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα

Δεν είναι ευχάριστο να έχετε έναν χρόνιο ιό. Ωστόσο τα συμπτώματα που δίνει στην αρχή, σας προειδοποιούν εγκαίρως ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε θεραπεία πριν χειροτερέψει η κατάσταση.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κάποιο είδος μυρμηγκιάσματος ή καύσου πριν από την έξαρση ενός έρπητα. Τα αντιικά φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνισή του», λέει ο Dr. Mudgil.

Όσον αφορά τον χρόνο που χρειάζεται για να φύγει ένας επιχείλιος έρπης, χωρίς καμία θεραπεία μπορεί να πάρει περίπου 7 έως 14 ημέρες για να υποχωρήσει, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πώς θα απαλλαγείτε από τις πληγές του επιχείλιου έρπητα

Με συνταγογραφούμενα αντιιικά

«Υπάρχουν θεραπείες για τον επιχείλιο έρπη που μπορούν να βοηθήσουν στην επίσπευση της πορείας του», συμπληρώνει ο Dr. Mudgil, αν και πιστεύει ότι οι καλύτερες επιλογές είναι τα αντιιικά φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

«Ο δερματολόγος σας μπορεί να εξετάσει τις καλύτερες επιλογές για εσάς, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσής σας».

Θεραπεία χωρίς συνταγή

Εάν δεν έχετε επισκεφθεί τον δερματολόγο σας, ο Dr. Camp προτείνει τα μη συνταγογραφούμενα αντιιικά που περιέχουν το συστατικό docosanol.

Προστατευτικά επιθέματα και αλοιφή

Μια άλλη ιδανική επιλογή για θεραπεία είναι τα επιθέματα. Όχι μόνο σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα πάνω από το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη, προστατεύοντας τον δερματικό φραγμό και εμποδίζοντας την είσοδο μικροβίων ή βακτηρίων, αλλά αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επιθέματα συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου επούλωσης σχεδόν εξίσου καλά –ή και εξίσου καλά- με τα αντιικά φάρμακα.

Μπόνους: Τα επιθέματα σας αποτρέπουν από το να αγγίζετε το σημείο, κάτι που απαγορεύεται να κάνετε.

Τέλος, δεδομένου ότι η προστασία της πληγείσας περιοχής είναι απαραίτητη, τόσο η Dr. Garshick όσο και ο Dr. Camp συνιστούν την εφαρμογή μιας αλοιφής με βάση τη βαζελίνη στην πληγή. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός προστατευτικού φραγμού που βοηθά στην επούλωση και ελαχιστοποιεί τον εξωτερικό ερεθισμό.

Φορέστε lip balm με SPF

Όταν έχετε μία έξαρση, φροντίστε να φοράτε lip balm με SPF. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν αποχρωματισμό ή μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση μετά την υποχώρηση του έρπητα», λέει η Δρ Garshick.

Ωστόσο, μην παραλείψετε να πετάξετε το lip balm όταν τελειώσει το επεισόδιο.

Να είστε ευγενικές με το δέρμα σας

Τέλος, είναι σημαντικό να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να αποτρέψετε την επιδείνωση του έρπητα. Αποφύγετε να σκαλίζετε, να πιέζετε ή να ερεθίζετε την περιοχή με οποιονδήποτε τρόπο και να είστε πιο προσεκτικές από ό,τι συνήθως με το δέρμα σας.

«Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να σκαλίζετε ή να σκάτε την πληγή από τον έρπητα, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα δημιουργίας ουλών», τονίζει η Dr. Garshick. Ο Dr. Camp προτείνει επίσης τη χρήση παγωμένης κομπρέσας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε τα πικάντικα, όξινα ή ερεθιστικά τρόφιμα ή ποτά, στα οποία δυστυχώς περιλαμβάνεται και ο καφές. «Αυτά μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα αν έρθουν σε επαφή με την πληγείσα περιοχή», λέει ο Dr. Camp.

Τι να αποφύγετε όταν έχετε μια πληγή από επιχείλιο έρπη

«Όταν έχετε έρπητα, θα πρέπει να αποφεύγετε να τον αγγίζετε, καθώς μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση του ιού σε άλλες περιοχές του σώματός σας», υπογραμμίζει ο Dr. Mudgil.

«Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την άμεση επαφή με άλλους, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φιλιά, κοινή χρήση ποτηριών και κοινή χρήση lip balm».

Ο Dr. Camp συμφωνεί και συνιστά:

«Μην φιλάτε ανθρώπους, ειδικά παιδιά – αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων μωρών. Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως πετσέτες, ποτά ή φαγητό και να πλένετε συχνά τα χέρια σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Πώς θα προλάβετε τις πληγές του έπρητα

Ενώ τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη των εξάρσεων, ο Dr. Mudgil σημειώνει ότι η έλλειψη ύπνου και το άγχος μπορούν να επιταχύνουν το ξέσπασμα. «Το να είστε όσο το δυνατόν λιγότερο αγχωμένοι και ξεκούραστοι βοηθάει», λέει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τέλος, σε ορισμένους ανθρώπους, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσουν το ξέσπασμα του επιχείλιου έρπη – η χρήση ενός lip balm με SPF είναι χρήσιμη σε τέτοιες περιπτώσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.