ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Επτά τρόποι να αυξήσετε τις φυτικές ίνες που καταναλώνετε καθημερινά

Χρειάζεται προσοχή για να μη γίνει απότομη αύξηση των φυτικών ινών ούτε υπερκατανάλωσή τους

Επτά τρόποι να αυξήσετε τις φυτικές ίνες που καταναλώνετε καθημερινά

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αυξήσετε τις φυτικές ίνες, που καταναλώνετε καθημερινά κι εμείς σας έχουμε μερικές απλές ιδέες για να το κάνετε τρόπο ζωής.

Αλλάζοντας μόνο μερικές συνήθειες μπορείτε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών και να έχετε όλα τα οφέλη τους στην υγεία σας. Να μερικοί εύκολοι τρόποι:

– Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης ή νιφάδες βρώμης αντί των κλασικών δημητριακών για το πρωινό σας γεύμα. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα προσθέστε στο γάλα ή στο γιαούρτι σας μαζί με τα δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα καθώς και ξηρούς καρπούς.

– Αντικαταστήστε όσο πιο πολλά «λευκά» τρόφιμα μπορείτε με ολικής άλεσης, όπως το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης, το λευκό ρύζι με καστανό ή άγριο, τα κλασικά ζυμαρικά με ολικής άλεσης.

– Φτιάξτε κέικ και μπισκότα χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης αντί για το για όλες τις χρήσεις ή τη φαρίνα.

– Βάλτε στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα κάποιο όσπριο και άλλη μια φορά ένα λαδερό. Ακόμη, μπορείτε να εντάξετε όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα φασόλια και στις κρύες ή ζεστές σαλάτες σας.

– Καταναλώνετε καθημερινά άφθονα φρούτα και λαχανικά. Προτιμήστε τα ολόκληρα φρούτα αντί για τους χυμούς και όσο το δυνατόν τα ωμά λαχανικά αντί για τα μαγειρεμένα.

– Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα στα σνακ σας.

– Εμπλουτίστε τη φρουτοσαλάτα σας με λίγους σπόρους όπως για παράδειγμα ηλιόσπορους, λιναρόσπορους, κολοκυθόσπορους, σουσάμι, chia, κ.ά.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για να μη γίνει απότομη αύξηση των φυτικών ινών, ούτε υπερκατανάλωσή τους. Το καλύτερο είναι να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψή τους σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Επίσης, για την καλύτερη απόδοσή τους είναι σημαντικό να πίνουμε και αρκετό νερό.

Τα πολλαπλά οφέλη των φυτικών ινών στον οργανισμό είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι τα εξής;

– Ρυθμίζουν την καλή λειτουργία και υγεία του εντέρου.
– Μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και κατ’ επέκταση της ολικής χοληστερόλης.
– Προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
– Ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, με αποτέλεσμα τη μείωση εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2.
– Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, καθώς οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνήθως έχουν μικρότερη ποσότητα θερμίδων, ενώ παράλληλα δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού σε μικρότερες ποσότητες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για όλους αυτούς τους λόγους βάλτε περισσότερες φυτικές ίνες στην καθημερινότητά σας και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.