ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έρευνα: Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος είναι εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Υπάρχουν, φυσικά, και οι εξαιρέσεις!

Έρευνα: Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος είναι εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Αν υποφέρετε από άγχος, τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η ευφυΐα σας υπερβαίνει το μέσο όρο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο, μετά από μελέτη που διεξήγαγαν σε 100 φοιτητές.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν δηλώσεις που τους εκφράζουν όπως: «Διαρκώς ανησυχώ για κάτι».

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, όσοι είχαν διαλέξει περισσότερες φράσεις που εκφράζουν άγχος παρουσίαζαν υψηλότερες επιδόσεις σε τεστ λεκτικής ευφυΐας.

Δεν είναι φυσικά η μοναδική σχετική έρευνα που έχει γίνει.

Όταν ψυχολόγοι του ισραηλινού εκπαιδευτικού ιδρύματος Interdisciplinary Center Herzliya υπέβαλαν 80 φοιτητές σε διάφορες δοκιμασίες, ανακάλυψαν ότι οι πλέον αγχώδεις ήταν και οι πλέον ικανοί στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων με τα οποία τούς έφεραν αντιμέτωπους.

Παράλληλα ένας ψυχίατρος, ο Jeremy Coplan, παρατήρησε ότι όσοι υποφέρουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή έχουν υψηλότερο IQ από εκείνους που αντιμετωπίζουν ήπιο άγχος.

Μερικές εξηγήσεις που δίνουν οι ειδικοί; Ότι η ικανότητα ενός έξυπνου ανθρώπου να εξετάζει μια κατάσταση από διαφορετικές οπτικές γωνιές συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ανησυχίας και άγχους.

Ή, από την άλλη, το ίδιο το άγχος μπορεί να μας ωθήσει να προσπαθήσουμε περισσότερο στους τομείς που μας ενδιαφέρον, καλλιεργώντας έτσι την ευφυΐα μας. Δηλαδή, φαίνεται να είναι μια σχέση αμφίδρομη.

Υπάρχουν, φυσικά, και οι εξαιρέσεις: μια μελέτη έδειξε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάζει αρνητικά το δείκτη ευφυΐας γιατί πολύ απλά, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Robert Epstein, «όταν κάποιος υποφέρει από άγχος δεν μπορεί να σκεφτεί πολύ καθαρά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως, όπως πιστεύει ο ίδιος, οι εξαιρέσεις δεν διαψεύδουν το γενικό συμπέρασμα. Μάλιστα μερικοί από τους σπουδαιότερους στοχαστές της ιστορίας, όπως οι Charles Darwin, Abraham Lincoln και Nikola Tesla, θεωρείται ότι υπέφεραν από αγχώδεις διαταραχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.