ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έρευνα: Οι ηλικιωμένοι με πιο σοβαρή απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια

Ο κίνδυνος είναι μικρότερος για όσους χρησιμοποιούν βοηθήματα ακοής

Έρευνα: Οι ηλικιωμένοι με πιο σοβαρή απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι ηλικιωμένοι με πιο σοβαρή απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια.

Ο κίνδυνος, όμως, είναι μικρότερος για όσους χρησιμοποιούν βοηθήματα ακοής.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τη δρα Άλισον Χουάνγκ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), ανέλυσαν στοιχεία για 2.413 άτομα (τα μισά άνω των 80 ετών). Επιβεβαίωσαν ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι η απώλεια της ακοής συμβάλλει στον κίνδυνο άνοιας με το πέρασμα του χρόνου.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι η διάγνωση άνοιας ήταν 61% μεγαλύτερη στους ανθρώπους με μέτρια ή σοβαρή απώλεια ακοής, σε σχέση με τους ηλικιωμένους που είχαν διατηρήσει κανονικά την ακοή τους.

Σε περίπτωση χρήσης βοηθήματος για την ακοή, η πιθανότητα άνοιας ήταν 32% μικρότερη στα άτομα με μέτρια ή σοβαρή απώλεια ακοής.

Η απώλεια ακοής αποτελεί σύνηθες πρόβλημα, που εμφανίζεται περίπου στα δύο τρίτα των ανθρώπων μετά τα 70. Η μελέτη εκτιμά ότι το 8% των περιπτώσεων άνοιας, παγκοσμίως, συνδέεται άμεσα με την απώλεια ακοής.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ακοής στους ηλικιωμένους θεωρείται ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητας εμφάνισης άνοιας.

Αν και έχουν προταθεί διάφοροι πιθανοί βιολογικοί μηχανισμοί, ακόμη δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο συνδέονται η απώλεια ακοής και η άνοια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.