ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έχει διαφορά το κάταγμα από το σπάσιμο στο κόκαλο;

Ένα κάταγμα και ένα σπάσιμο είναι στην πραγματικότητα το ίδιο πράγμα!

Έχει διαφορά το κάταγμα από το σπάσιμο στο κόκαλο;

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι το σπάσιμο ενός οστού είναι χειρότερο από το κάταγμα, ή ίσως πιστεύουν ότι συμβαίνει το αντίστροφο.

Άλλοι μπορεί να σκεφτούν ένα κάταγμα ως ένα συγκεκριμένο είδος σπασίματος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ορθοπεδικός χειρουργός στο παρακάτω βίντεο του YouTube, όλες αυτές είναι κοινές παρανοήσεις.

Ένα κάταγμα και ένα σπάσιμο είναι στην πραγματικότητα ένα και το αυτό.

«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο», λέει. «Ένα κάταγμα σημαίνει το ράγισμα ή το σπάσιμο ενός σκληρού αντικειμένου. Το ένα δεν είναι χειρότερο από το άλλο όταν πρόκειται για σπάσιμο των οστών».

Η σύγχυση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η λέξη κάταγμα χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει συγκεκριμένα είδη σπασίματος, όπως τα σύνθετα κατάγματα, πλάγια κατάγματα και θρυμματισμένα κατάγματα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, τόσο το σπάσιμο όσο και το κάταγμα αναφέρονται σε κάθε περίπτωση όπου «η φυσιολογική δομή του οστού έχει διαταραχθεί και έχει φθορά», σημειώνει ο Henley.

Αυτή δεν είναι η μόνη κοινή παρανόηση όταν πρόκειται για ραγισμένα οστά. Η ιδέα ότι ένα «καθαρό σπάσιμο» είναι καλό σε σύγκριση με το εναλλακτικό είναι ένας μύθος.

Χρησιμοποιώντας το σκαφοειδές οστό στον καρπό ως παράδειγμα, ο Δρ Henley λέει ότι ένα καθαρό σπάσιμο στο «λάθος» οστό μπορεί να είναι πολύ, πολύ κακό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με το BBC, άλλοι μύθοι για τα οστά περιλαμβάνουν την πεποίθηση ότι δεν θα μπορείτε να μετακινήσετε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος εάν σπάσει το κόκκαλό σας ή ότι θα μάθετε αμέσως αν έχετε κάταγμα επειδή θα πονέσει.

Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, και μερικοί άνθρωποι παραμένουν κινητικοί και αγνοούν τον τραυματισμό τους, για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την εμφάνισή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε ένα μικρό διάστρεμμα ή κάτι φαινομενικά ελαφρύ, όπως ένα σπασμένο δάκτυλο του ποδιού, είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρό από όσο φαντάζεστε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.