Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η έκθεση στον ήλιο κάνει τους άνδρες πιο πεινασμένους από τις γυναίκες;

Η δραματική μεταβολική διαφορά μεταξύ των φύλων

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η έκθεση στον ήλιο κάνει τους άνδρες πιο πεινασμένους από τις γυναίκες;

Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες θα πεινάσουν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες όταν εκτεθούν στις ακτίνες του ήλιου.

Ειδικότερα, η νέα μελέτη συνδυάζει μια έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες περίπου 3.000 Ισραηλινών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι στους άνδρες, η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53 που σηματοδοτεί το σώμα να παράγει γκρελίνη – μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη.

Στον αντίποδα στις γυναίκες, η ορμόνη οιστρογόνο εμποδίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ p53 και γκρελίνης και έτσι δεν προκαλείται η επιθυμία για φαγητό μετά από την έκθεσή τους στον ήλιο.

Η πρωτοποριακή μελέτη

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) αποκαλύπτει ότι η ηλιακή έκθεση αυξάνει την όρεξη στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες ξετυλίγοντας τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ενεργοποίηση του μεταβολικού μηχανισμού.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι στα αρσενικά τόσο των ζωικών ειδών όσο και των ανθρώπων, η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53, προκειμένου να επιδιορθώσει οποιαδήποτε βλάβη του DNA στο δέρμα που μπορεί να έχει προκληθεί από την έκθεση. Η ενεργοποίηση του p53 σηματοδοτεί το σώμα να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία διεγείρει την όρεξη κάτι που όπως ήδη αναφέρθηκε δεν ισχύει στις γυναίκες.

Η πρωτοποριακή μελέτη, που μόλις δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Metabolism καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή Carmit Levy και τον διδακτορικό φοιτητή Shivang Parikh του τμήματος ανθρώπινης γενετικής και βιοχημείας και τους Dr. Yiftach Gepner και Dr. Lior Bikovski από την Ιατρική Σχολή Sackler του TAU, ενώ διεξήχθη σε συνεργασία με πολλούς ερευνητές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων συνεισφερόντων από το Ιατρικό Κέντρο Του Τελ Αβίβ Sourasky, το Νοσοκομείο Assuta Ashdod, το Ιατρικό Κέντρο Meir στο Kfar Saba και το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer, μαζί με τον καθηγητή Aron Weller του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ramat Gan.

Η μελέτη βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια έρευνα διάρκειας ενός έτους σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 3.000 Ισραηλινών και των δύο φύλων. Τα δε ευρήματα προσδιορίζουν το δέρμα ως πρωταρχικό ρυθμιστή της ενέργειας και της όρεξης τόσο στα πειραματόζωα όσο και στους ανθρώπους.

Η δραματική μεταβολική διαφορά μεταξύ των φύλων

Υπάρχει μια δραματική μεταβολική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, επηρεάζοντας τόσο την υγεία τους όσο και τη συμπεριφορά τους, έγραψαν οι συγγραφείς.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί εάν ανταποκρίνονται διαφορετικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως η έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου.

«Εξετάσαμε τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μετά την έκθεση στον ήλιο και διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες τρώνε περισσότερο από τις γυναίκες επειδή η όρεξή τους έχει αυξηθεί.

Η μελέτη μας ήταν η πρώτη ιατρική μελέτη που εξαρτάται από το φύλο και διεξήχθη ποτέ σχετικά με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήθηκε η μοριακή σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και της όρεξης. 

Οι ιατρικές μελέτες που εξαρτώνται από το φύλο είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, καθώς απαιτείται διπλάσιος αριθμός συμμετεχόντων για να βρεθούν στατιστικά σημαντικές διαφορές», δήλωσε ο Levy.

Τα οφέλη για την υγεία από την ηλιακή ακτινοβολία έχουν αποδοθεί στη βιταμίνη D4, αλλά δύο πρόσφατες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας έδειξαν ότι η βιταμίνη D από μόνη της δεν συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, θανάτου από όλες τις αιτίες και διηθητικού καρκίνου.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τουλάχιστον μερικά από τα οφέλη για την υγεία του ηλιακού φωτός είναι ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D, έγραψαν.

«Ως άνθρωποι, έχουμε αποβάλει τη γούνα μας και κατά συνέπεια, το δέρμα μας – το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας – εκτίθεται σε σήματα από το περιβάλλον. Η πρωτεΐνη p53, που βρίσκεται στο δέρμα, επιδιορθώνει τη βλάβη στο DNA που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο ενώ σηματοδοτεί στο σώμα μας ότι ο χειμώνας τελείωσε και είμαστε έξω στον ήλιο, πιθανώς για να προετοιμαστούμε για την εποχή του ζευγαρώματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια ενθαρρυντική βάση για περισσότερη έρευνα, τόσο για τον ανθρώπινο μεταβολισμό όσο και για πιθανές θεραπείες με βάση την υπεριώδη ακτινοβολία για μεταβολικές ασθένειες και διαταραχές της όρεξης», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.