Έχετε αναρωτηθεί; – Τι είναι οι λευκές ρίγες στο στήθος κοτόπουλου;

«Οι λευκές λωρίδες δεν είναι θέμα ασφάλειας του τρόφιμου ούτε επηρεάζουν την ευημερία του κοτόπουλου»

Έχετε αναρωτηθεί; – Τι είναι οι λευκές ρίγες στο στήθος κοτόπουλου;

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει πως όταν ψωνίζουμε στήθος κοτόπουλου, αυτό έχει μια λευκή λωρίδα κατά μήκος του.

Τι ακριβώς είναι αυτή η λευκή λωρίδα και τι σημαίνει για την ποιότητα των πουλερικών;

“Από θεμελιώδη σκοπιά εξέλιξης, τα κοτόπουλα εξελίχθηκαν έτσι ώστε να μπορούν να πετάξουν πολύ γρήγορα στα δέντρα”, λέει ο καθηγητής και υπεύθυνος στο τμήμα επιστήμης των πουλερικών στο πανεπιστήμιο της Georia.

​​​​​​​”Δεν έχουν τόσα αιμοφόρα αγγεία, οπότε εξαρτώνται λιγότερο από το οξυγόνο. Αυτό είναι απλά ανατομία του κοτόπουλου. Το κρέας του στήθους δεν περιέχει πολλά λιπαρά.

Οι λευκές λωρίδες είναι ένας ποιοτικός παράγοντας στο κρέας στήθους του κοτόπουλου που προκαλείται από εναποθέσεις λίπους στους μυς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του”.

Όσον αφορά το πόσο κοινό είναι να συναντήσεις λευκές λωρίδες, λέει: “Οι έρευνες σε εμπορικά κοπάδια κοτόπουλου δείχνουν ότι μεταξύ 12 και 43 τοις εκατό των πτηνών επηρεάζονται από λευκές λωρίδες. Επιπλέον, μόνο το τρία έως έξι τοις εκατό των πτηνών που έχουν προσβληθεί έχουν σοβαρές περιπτώσεις λευκών λωρίδων”.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση από το Human League υποδηλώνει ότι οι λευκές ρίγες είναι πολύ πιο συνηθισμένες από αυτό. Επιπλέον, η Human League υποστηρίζει ότι αυτό είναι προβληματικό, καθώς αποτελεί ένα σημάδι επιθετικών τεχνικών καλλιέργειας από τους πτηνοτρόφους.

“Τα τυπικά κοτόπουλα που καλλιεργούνται από το εργοστάσιο εκτρέφονται με γρήγορο ρυθμό και ζουν σε στενές, συχνά βρώμικες συνθήκες. Οι λευκές ρίγες είναι μια μυϊκή ασθένεια που αναφέρεται ότι επηρεάζει το 50-96% των ταχέως αναπτυσσόμενων κοτόπουλων”.

“Οι λευκές λωρίδες δεν είναι θέμα ασφάλειας του τρόφιμου ούτε επηρεάζουν την ευημερία του κοτόπουλου”, λέει το National Chicken Council.

“Τα πουλιά ‘αργής ανάπτυξης’, τα οργανικά και τα πτηνά ελευθέρας βοσκής μπορούν επίσης να έχουν λευκές λωρίδες.”

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​​​​​​​Τέλος, το National Chicken Council επισημαίνει πως “Οι λευκές ρίγες είναι ένα ποιοτικό ζήτημα, δεν είναι μια ‘ασθένεια’”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.