ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ευλογιά των πιθήκων: Ο εντοπισμός του DNA στο σπέρμα πυροδοτεί ξανά το σενάριο να πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά

Ευλογιά των πιθήκων: Ο εντοπισμός του DNA στο σπέρμα πυροδοτεί ξανά το σενάριο να πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Έχουμε φτάσει ήδη τους δύο νεκρούς στην Ευρώπη από την ευλογιά των πιθήκων,με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται μέχρι τώρα στα 21.775. Σ υνολικά 23.454 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα μαζί, ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Ο εντοπισμός του DNA του ιού στο σπέρμα έχει πυροδοτήσει εκ νέου το σενάριο να πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές, εάν ο ιός εξαπλώνεται με αυτόν τον τρόπο.

Πάντως αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συστήνουν αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά και εφιστούν την προσοχή στους τρόπους εξάπλωσης του ιού, καθώς η νόσος διαρκώς επεκτείνεται, κυρίως ανάμεσα σε άνδρες και ήδη έχουμε δύο άνδρες θύματα του ιού στην Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού.

Οι νεκροί από τη φετινή έξαρση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων είναι ήδη οκτώ εκτός Αφρικής.

Αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά λόγω ευλογιάς των πιθήκων

Μπορεί οι πιθανότητες προσβολής μέσω της σεξουαλικής επαφής να είναι ίδιες για όλα τα φύλα, αλλά οι άνδρες, που κάνουν σεξ με άνδρες (αμφιφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι), αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, οι οποίοι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως.

Μόνο στην Ευρώπη η νόσος έχει διασπαρεί σε 37 χώρες και παγκοσμίως σε 78 χώρες.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα, όλα σε άνδρες ηλικίας από 22 έως 59 ετών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η Ρόζαμουντ Λιούις από τον ΠΟΥ λέει πως δεν είναι τυχαίο που το 99% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι άνδρες.

«Τουλάχιστον το 95% από αυτούς είναι άνδρες, που συνευρίσκονται σεξουαλικά με άνδρες. Οι άνδρες, που κάνουν σεξ με άνδρες, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τους σεξουαλικούς συντρόφους τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και για να περιορίσουν τη διάδοση του επικίνδυνου ιού. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις».

Και πρόσθεσε: «Εάν δεν υπάρξει περιορισμός των ερωτικών συνευρέσεων, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα σε τακτική βάση, ίσως στο πλαίσιο πολλαπλών συντρόφων ή επαφής με ανώνυμους ερωτικούς παρτενέρ, τότε ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί πολύ πιο εύκολα».

Ο ρόλος του προφυλακτικού στην προστασία από την ευλογιά των πιθήκων

Όσο για τη χρήση του προφυλακτικού, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνεται, οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές εάν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, επειδή η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μέσω της στενής σωματικής επαφής και με παρόμοιο τρόπο, όπως κολλάει ο έρπης.

Το γεγονός ότι η παγκόσμια ανοσία έχει εξασθενίσει από τον παλαιότερο εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, είναι και ο λόγος που η νόσος έγινε περισσότερο «κοινή».

Ο παγκόσμιος χάρτης των κρουσμάτων και οι θάνατοι

Μέσα σε δυο μέρες έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες στην Ισπανία, ο ένας 31 ετών. Στη Βραζιλία επίσης πέθανε ένας άνδρας 41 ετών, ο οποίος παρουσίασε «σοβαρές ανοσολογικές επιπλοκές».

Μέχρι πρότινος η Ισπανία αριθμούσε τα περισσότερα κρούσματα στον πλανήτη, αλλά πλέον τη σκυτάλη πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη καταγραφής των κρουσμάτων, στις ΗΠΑ έχουν εντοπιστεί και επιβεβαιωθεί 4.898 κρούσματα. Στην Ισπανία 3.738 και στη Γερμανία, που πήρε το προβάδισμα έναντι της Πορτογαλίας, 2.595 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.469 κρούσματα, η Γαλλία με 1.957 και η Βραζιλία με 1.066.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ολλανδία έχει 878 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 744 ο Καναδάς, η Πορτογαλία 633 και η Ιταλία 479. Το Βέλγιο έχει 393, η Ελβετία 272, το Περού 251, η Νιγηρία και το Ισραήλ 133 κρούσματα και η Δημοκρατία του Κονγκό 107.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.