Επίσημα έγγραφα ΕΜΑ: Υπό όρους τα εμβόλια Covid-19 – Πολλές οι παρενέργειες τους – Αμφισβητούμενα τα οφέλη

Κόλαφος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τα έγγραφα του ΕΜΑ

Επίσημα έγγραφα ΕΜΑ: Υπό όρους τα εμβόλια Covid-19 – Πολλές οι παρενέργειες τους – Αμφισβητούμενα τα οφέλη

(Αρχικό κείμενο 07:50) Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν έχουν πλήρη και οριστική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά μόνο «υπό όρους», ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά ερωτήματα τόσο για την ασφάλεια τους, όσο και για την αποτελεσματικότητα τους.

Αυτό αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τα επίσημα επικαιροποιημένα κείμενα που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΜΑ και αφορούν τα τέσσερα εμβόλια που έχουν χορηγηθεί στους Ευρωπαίους πολίτες από την αρχή του 2021 μέχρι σήμερα. Όποιος διαβάσει το κείμενο για κάθε εμβόλιο ξεχωριστά θα διαπιστώσει ότι οι κατασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες ουσιαστικά γνωρίζουν ελάχιστα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλεια του σκευάσματος τους.

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Για το σκεύασμα «Comirnaty» της Pfizer δεν υπάρχουν δεδομένα που να απαντούν αν οι ήδη νοσήσαντες μπορούν ή πρέπει να εμβολιαστούν, αν αυτό εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από τον έναν άνθρωπο στον άλλον, πόσο διαρκεί η προστασία, αν μπορούν να εμβολιαστούν οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν. Για να απαντηθούν όλα αυτά, αναφέρεται στο κείμενο, θα χρειαστούν δύο χρόνια, διάστημα στο οποίο η Pfizer θα συνεχίσει τις δοκιμές.

Στα ίδια ερωτήματα δεν μπορεί να απαντήσει ούτε η Moderna για το δικό της εμβόλιο, το «Spikevax», για το οποίο επισημαίνει ότι υποχρεούται να δώσει τα σχετικά στοιχεία στο τέλος του 2022. Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που ονομάζεται «Vaccine Jansen», τα επίσημα έγγραφα δεν αναφέρουν καν μια καταληκτική ημερομηνία στην οποία η εταιρεία υποχρεούται να έχει κάποιες οριστικές απαντήσεις για το εμβόλιο της, κάτι που ισχύει και για το εμβόλιο «Vaxzevria» της AstraZeneca.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των εγγράφων για την υπό όρους χορήγηση των τεσσάρων εμβολίων είναι ότι καταγράφουν σωρεία πιθανών παρενεργειών, σε αναλογίες που δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί ή εξηγηθεί ξεκάθαρα στους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένα στα 1.000 άτομα που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να παρουσιάσει πάρεση ή παράλυση του προσώπου και ένα στα 10.000 άτομα μπορεί να παρουσιάσει θρόμβωση, θρομβοπενία ή σύνδρομο Guillain – Barre.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ξεκάθαρα, και παρά τις προσπάθειες να πειστούν οι πολίτες για το αντίθετο, ότι τα εμβόλια παραμένουν σε πειραματικό στάδιο, τα οφέλη τους είναι ακόμα αμφισβητούμενα και οι πιθανότητες για παρενέργειες μεγαλύτερες από αυτές που παρουσιάζονται. Η χορήγηση αυτών των αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας σκευάσματα χορηγούνται ήδη με το νόμο υποχρεωτικά σε επαγγελματικές ομάδες όπως οι υγειονομικοί και στην πράξη υποχρεωτικά σε εκατομμύρια άλλους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Οι παρενέργειες του εμβολίου της Pfizer

Όπως αναφέρει και η ίδια η εταιρεία, το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται ακόμα δύο χρόνια ερευνών μέχρι να διακριβωθούν πλήρως τόσο η όποια αποτελεσματικότητα του όσο και η ασφάλεια του. Προς το παρόν πάντως, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο EudraVigilance, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν λάβει το σκεύασμα, έχουν παρουσιάσει λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές παρενέργειες, από καρδιακά προβλήματα ως ψυχιατρικής φύσης διαταραχές.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Διαβάστε τα έγγραφα:

Διαβάστε εδώ το έγγραφο του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Pfizer

Διαβάστε εδώ το έγγραφο του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Moderna

Διαβάστε εδώ το έγγραφο του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαβάστε εδώ το έγγραφο του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.