ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κ.Φαρσαλινός: Απαντήσεις σε 11+1 ερωτήσεις για τα εμβόλια – Τι λέει για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και παιδιά

Κ.Φαρσαλινός: Απαντήσεις σε 11+1 ερωτήσεις για τα εμβόλια – Τι λέει για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και παιδιά

Στις πιο σημαντικές απορίες που έχουμε για τα εμβόλια απαντάει ο ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

1. Πότε δεν πρέπει να κάνω το εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Απάντηση: Όταν είμαι αλλεργικός στα συστατικά των εμβολίων. Δεν κάνω τη β’ δόση όταν εμφανίζω θρόμβωση και έχω χαμηλά αιμοπετάλια μετά την α’ δόση. Επίσης δεν το κάνω όταν δεν θέλω. Δεν είναι υποχρεωτικό.

2. Πόση ανοσία αποκτώ μετά την α’ δόση;

Απάντηση: Τα νούμερα που έχουμε είναι επισφαλή και διαφορετικά ανάλογα με το εμβόλιο. Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί.

3. Στην α’ ή στην β’ δόση εμφανίζονται οι παρενέργειες;

Απάντηση: Και στις δυο δόσεις μπορεί να έχουμε παρενέργειες. Μπορούν να φανούν αν είναι αλλεργικής φύσεως μετά από λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό με την α’ δόση. Οι παρενέργειες μπορούν να προκύψουν όμως και μετά από μέρες, έως και δυο βδομάδες.

4. Πόσο διάστημα μετά τη νόσο της COVID-19 δεν έχω πλέον αντισώματα;

Απάντηση: Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανοσία κρατά από 6-9 μήνες. Εξ ου και έχει γίνει λόγος από την Pfizer για «booster dose» (τρίτη δόση).

5. Όποιος νοσεί πρέπει να κάνει μόνο μία δόση εμβολίου;

Απάντηση: Το πρώτο διάστημα -αμέσως μετά τη νόσο- δεν πρέπει να γίνεται εμβόλιο και κακώς γίνεται. Οι μελέτες δείχνουν ότι την πρώτη δόση πρέπει να την κάνουμε 6-9 μήνες μετά την αρρώστια. Παραμένει άγνωστο ακόμα αν πρέπει να εμβολιαστούν οι νοσούντες με μία ή με δυο δόσεις.

5. Πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία του εμβολίου;

Απάντηση: Υπολογίζουμε οκτώ μήνες, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μπορεί να αποδειχτεί ότι διαρκεί και ένα, ακόμη και δυο χρόνια όμως.

6. Ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο για ηλικίες άνω των 60;

Απάντηση: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο.

7. Ποιο εμβόλιο είναι καλύτερο για ηλικίες κάτω των 40;

Απάντηση: Καλό είναι να αποφεύγουν οι νεότεροι (κάτω των 40) το εμβόλιο AstraZeneca. Iδίως οι γυναίκες.

8. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό;

Απάντηση: Ναι, εφόσον έρθει σε επαφή με φορέα του θα μπορούσε να τον μεταδώσει, παρότι εμβολιασμένος. Προφανώς, με μικρότερη συχνότητα από τους ανεμβολίαστους. Δεν φαίνεται να είναι πλήρως αποστειρωτικά τα εμβόλια.

9. Πότε θα αποκτήσουμε στην Ελλάδα ανοσία της αγέλης;

Απάντηση: Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης. Διότι αφενός δεν πρόκειται να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως τα παιδιά (σ.σ.: υπάρχουν σημαντικές διαρροές στους εμβολιασμούς και σε ηλικίες άνω των 60, βάσει ανακοινώσεων). Επιπλέον, δεν υπάρχει μακροχρόνια, ισόβια ανοσία.

10. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν;

Απάντηση: Ένα υγιές παιδί μάλλον δεν το χρειάζεται το εμβόλιο της COVID-19. Δεν νοείται καμία άμεση υποχρεωτικότητα προκειμένου να πάει το παιδί σχολείο λ.χ. Τα εμβόλια με τα οποία ετησίως εμβολιάζονται τα παιδιά, παρότι επίσης δεν είναι υποχρεωτικά, είναι τεχνολογικά δοκιμασμένα δεκαετίες. Τα εμβόλια της COVID-19 βγήκαν πέρσι και δεν βγήκαν για τα παιδιά.

11. Θα έχουμε 4ο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο;

Απάντηση: Το καλοκαίρι πέφτει πάντα το κύμα της πανδημίας. Πέρσι τέτοια εποχή και το καλοκαίρι -χωρίς ακόμη εμβόλια- είχαμε πτώση της. Όσοι σφυρίζανε τη λήξη της πανδημίας ήδη από τον Δεκέμβρη, τι θα πουν αν προκύψει νέο κύμα; Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις προβλέψεις μας και η πολιτική ηγεσία της χώρας να είναι πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

12. Κινδυνεύουμε από νέες μεταλλάξεις;

Απάντηση: Πιθανώς να κινδυνεύουμε διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά μιας μετάλλαξης. Γενικώς, η πίεση της φυσικής επιλογής οδηγεί σε μεταλλάξεις που κάνουν τους ιούς πιο μεταδοτικούς, αλλά λιγότερο θανατηφόρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.