ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

AstraZeneca: Αντίστροφη μέτρηση για την προφυλακτική θεραπεία κορωνοϊού

Ποιοι μπορούν τα το λάβουν

AstraZeneca: Αντίστροφη μέτρηση για την προφυλακτική θεραπεία κορωνοϊού

Η καθηγήτρια Παθολογίας, Αντωνιάδου Αναστασία, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία, ανέφερε πώς διαθέσιμο κατά πάσα πιθανότητα από τον επόμενο μήνα θα είναι το μονοκλωνικό αντίσωμα της AstraZeneca. 

Ειδικότερα, το μονοκλωνικό αντίσωμα της AstraZeneca (AZD7442) δεν χορηγείται με την ένδειξη θεραπείας αλλά σε συγκεκριμένους ασθενείς πληθυσμών που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό (ανοσοκατασταλμένοι και άτομα που έχουν ιατρικές αντενδείξεις εμβολιασμού).

Ποιοι μπορούν τα το λάβουν

Το φάρμακο έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και σε αρκετές άλλες χώρες. Προορίζεται για ευάλωτους πληθυσμούς που πάσχουν από κάποια ιατρική πάθηση ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή θεραπείες και ενδέχεται να μην αναπτύξουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, καθώς και για τα άτομα για τα οποία δεν συνιστάται εμβολιασμός με COVID-19.

Προφυλακτική θεραπεία AstraZeneca

Νέα προκλινικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Ουάσινγκτον έδειξαν ότι η προφυλακτική θεραπεία της AstraZeneca (tixagevimab μαζί με cilgavimab) διατηρεί ισχυρή εξουδετερωτική δραστηριότητα κατά του πολύ μεταδοτικής υποπαραλλαγής της Όμικρον (ΒΑ.2). Τα δεδομένα έδειξαν επίσης, ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητά της τόσο κατά της Όμικρον ΒΑ.1 όσο και κατά της ΒΑ.1.1.

Tα δεδομένα in vivo (ζωντανός οργανισμός) που παράχθηκαν με τη χρήση μολυσμένων ποντικών με Omicron BA.1, BA.1.1 και BA.2 κατέδειξαν ότι η προφυλακτική θεραπεία της AstraZeneca μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο και περιόρισε τη φλεγμονή στους πνεύμονες και για τις τρεις υποπαραλλαγές. Το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα και θνησιμότητα της νόσου, καθώς και με παθήσεις μετά τη COVID (LONG COVID).

Επιπλέον «ζωντανά» δεδομένα για τον ιό από το Πανεπιστήμιο της Aix-Marseilles και δεδομένα ψευδοϊού από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απέδειξαν επίσης ότι το φάρμακο της AZ εξουδετερώνει την υποπαραλλαγή BA.2. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον 2 σε 85 χώρες, με τον επιπολασμό της να αυξάνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.