ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την κατάθλιψη μετά από αναβολές δεκαετιών

Την έγκριση έδωσε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την κατάθλιψη μετά από αναβολές δεκαετιών

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), έπειτα από δύο αρνητικές αποφάσεις που είχε εκδώσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ενέκρινε χθες ένα νέο φάρμακο για την μείζονα κατάθλιψη.

Το φάρμακο χορηγείται από το στόμα και προορίζεται για τους ενήλικες ασθενείς. Θα διατεθεί με την εμπορική ονομασία Exxua. Περιέχει την δραστική ουσία γεπιρόνη (gepirone) και δρα στοχεύοντας μία πρωτεΐνη που λέγεται υποδοχέας της σεροτονίνης 1Α. Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί τον «διακόπτη» της ψυχικής διάθεσης και των συναισθημάτων.

Όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, λόγω της στόχευσής του το φάρμακο δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρούνται με άλλα αντικαταθλιπτικά, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η FDA είχε αρνηθεί δύο φορές κατά το παρελθόν να εγκρίνει την γεπιρόνη, φρονώντας ότι ήταν ελλιπείς οι κλινικές μελέτες με αυτήν.

Την παρούσα αίτηση η εταιρεία συνόδευσε με μελέτη σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς. Σύμφωνα με την εταιρεία Fabre-Kramer Pharmaceuticals, οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι το φάρμακο έχει αποδεκτό προφίλ ασφαλείας, χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες:

  • Στο βάρος
  • Την αρτηριακή πίεση
  • Τον καρδιακό ρυθμό
  • Την ηπατική λειτουργία

Μερικοί ασθενείς ανέφεραν ζάλη και ναυτία, αλλά τα περιέγραψαν ως «ήπια συμπτώματα, βραχείας διάρκειας, σχετιζόμενα με την κλιμάκωση των δόσεων». Κανένας ασθενής στις μελέτες δεν διέκοψε τη λήψη της γεπιρόνης εξαιτίας τους.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Συμμαχίας Υποστήριξης για την Κατάθλιψη & την Διπολική Διαταραχή (DBSA) σχολίασε: «Στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη. Υπάρχει πλέον αληθινή κρίση στην ψυχική υγεία. Μόνο στις ΗΠΑ, το σχεδόν 30% του πληθυσμού έχει συμπτώματα κατάθλιψης».

Και συνέχισε: «Η ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, ιδίως με νέους μηχανισμούς δράσης, είναι μεγάλη και επείγουσα για τους ασθενείς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Fabre-Kramer ανέφερε ότι το φάρμακο θα διατεθεί στην αμερικανική αγορά το 2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.