ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φάρμακα κατά της αρθρίτιδας: Συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ & καρδιακές παθήσεις

Όσα πρέπει να ξέρετε

Φάρμακα κατά της αρθρίτιδας: Συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ & καρδιακές παθήσεις

Είναι γνωστό, πώς ένα φάρμακο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία μιας συγκεκριμένης πάθησης, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και άλλων νοσημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα της αρθρίτιδας.

Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλαπλούς σκοπούς. Ένα παράδειγμα είναι η παρακεταμόλη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι η δεξαμεθαζόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της COVID-19. Οι επιστήμονες έχουν πλέον εντοπίσει φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τη μείωση του κινδύνου άνοιας και καρδιακών παθήσεων.

Οι αναστολείς TNF

Οι αναστολείς του TNF χρησιμοποιούνται στην κλινική πρακτική για τη θεραπεία αυτοάνοσων φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ενώ η μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι αναστολείς δεν υποστηρίζουν τη χρήση των φαρμάκων για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά.

Εν τω μεταξύ, αυτή η μελέτη σηματοδοτεί την έρευνα και την εξέλιξη της επιστήμης σχετικά με την προσέγγιση της άνοιας καθώς για δεκαετίες θεωρούνταν φυσικό μέρος της γήρανσης.

Ωστόσο, αυτό έχει πλέον αλλάξει και η άνοια θεωρείται σήμερα ως μια ασθένεια όπως το AIDS ή ο καρκίνος που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Άλλωστε, σε όλο τον κόσμο δίνονται εκατομμύρια για την έρευνα για νέες αντιδραστικές και προληπτικές θεραπείες άνοιας.

Ερευνητές όπως η Δρ. Cara Croft του Race Against δηλώνουν αισιόδοξοι για τη θεραπεία της άνοιας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια κάτι πολύ ελπιδοφόρο αν σκεφτούμε πως ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα θα νοσήσει από άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ως αποτέλεσμα της ως άνω στατιστικής, είναι ζωτικής σημασίας οι επιστήμονες να συνεχίσουν να πιέζουν για νέες εξελίξεις και θεραπείες είτε για τη θεραπεία της άνοιας είτε για τη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει την πάθηση.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις και είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει παραδοσιακά τα χέρια, τα πόδια και τους καρπούς.

Τα συμπτώματα αρθρίτιδας δεν είναι σταθερά, αλλά εμφανίζονται σε κύματα γνωστά ως εξάρσεις. Με φαρμακευτική αγωγή και άλλες αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς αυτές οι εξάρσεις μπορούν να ελαχιστοποιηθούν και η μακροπρόθεσμη βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να προληφθεί.

Η πιο κοινή θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ένα σύνολο φαρμάκων που είναι γνωστά ως αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν ασθένειες ή DMARDs για συντομία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το NHS αναφέρει: «Τα DMARDs λειτουργούν μπλοκάροντας τις επιδράσεις των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις, οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στους συνδέσμους σε κοντινά οστά, τένοντες, συνδέσμους και χόνδρους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.