ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Καμπανάκι» από τους φαρμακοβιομήχανους: «Εξαιρέστε μας από τα μέτρα για την ενέργεια»

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δεκαπλασιαστεί για ορισμένες βιομηχανίες φαρμάκων

«Καμπανάκι» από τους φαρμακοβιομήχανους: «Εξαιρέστε μας από τα μέτρα για την ενέργεια»

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο γενικού «μπλακάουτ» στην παραγωγή φθηνών φαρμάκων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η επέλαση της ενεργειακής ακρίβειας λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, έχει προκαλέσει τεράστιες αναταραχές στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας.

Με χθεσινή τους επιστολή προς την Κομισιόν οι Ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας ζήτημα για την παραγωγή των φθηνών γενόσημων φαρμάκων, λόγω της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, με επιστολή τους προς την Ε.Ε. ζήτησαν την αναθεώρηση του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, αλλά και να εξαιρεθεί η φαρμακοβιομηχανία από τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, μιλώντας για αφόρητο κόστος.

Ο όμιλος της βιομηχανίας γενόσημων φαρμάκων Medicines for Europe, ο οποίος εκπροσωπεί εταιρίες όπως η Teva, η μονάδα Sandoz της Novartis κ.λπ., έθεσε το θέμα στην Κομισιόν λέγοντας πως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δεκαπλασιαστεί για ορισμένες βιομηχανίες φαρμάκων, ενώ και το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από 50% και να αγγίζουν ακόμη και το 160%.

Στην ίδια επιστολή οι βιομήχανοι ζητούν να εξαιρεθεί η φαρμακοβιομηχανία από τις αποφάσεις για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα γενόσημα φάρμακα να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης που αποσκοπούν στη στήριξη της οικονομίας.

Ζητούν, επίσης, και από τις εθνικές υγειονομικές Αρχές των κρατών να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές των φαρμάκων.

Τα γενόσημα, όπως αναφέρουν, αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% όλων των φαρμάκων που διανέμονται στην Ευρώπη και πολλά από αυτά προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, αλλά και λοιμώξεων που παρουσιάζουν έξαρση τον χειμώνα.

«Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος απλώς “τρώει” όλα τα περιθώρια κέρδους πολλών εταιριών που παράγουν βασικά φάρμακα, στο σύστημα σταθερών τιμών με το οποίο λειτουργούμε στην Ευρώπη» δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής των φαρμάκων για την Ευρώπη, Adrian Van Den Hoven.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αρμόδιοι της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να απαντήσουν «σε εύθετο χρόνο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.