ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Ο ΕΟΦ εξέδωσε οδηγίες προς τους γιατρούς για την σωστή χρήση φαρμάκου για τη χοληστερίνη

Το φάρμακο είναι ενέσιμο και χορηγείται στους ασθενείς μόνο από επαγγελματίες Υγείας

Ο ΕΟΦ εξέδωσε οδηγίες προς τους γιατρούς για την σωστή χρήση φαρμάκου για τη χοληστερίνη

Οδηγίες προς τους επαγγελματίες Υγείας για την ορθή χρήση ενός ενέσιμου φαρμάκου για την υψηλή χοληστερόλη, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Πρόκειται για το φάρμακο Leqvio (περιέχει την δραστική ουσία ινκλισιράνη) των 284 mg, που διατίθεται ως ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη σύριγγα. Όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση, η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου έχει δεχθεί μικρό αριθμό αναφορών για δυσκολία στην κίνηση του εμβόλου της σύριγγας. Η δυσκολία αυτή οδηγεί σε αδυναμία έγχυσης του φαρμάκου.

Οι σχετικές αναφορές αφορούν το 0,01% των επαγγελματιών που το έχουν χορηγήσει σε ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, συνιστάται να μην αφαιρούν το κάλυμμα της βελόνας παρά μόνο όταν είναι έτοιμοι να κάνουν την ένεση.

Και αυτό, διότι «η πρώιμη αφαίρεση του καλύμματος της βελόνας, πριν την ένεση, μπορεί να οδηγήσει σε ξήρανση του φαρμακευτικού προϊόντος εντός της βελόνας». Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια «απόφραξη της βελόνας».

Εάν μετά την εισαγωγή της βελόνας δεν μπορεί ο επαγγελματίας Υγείας να πιέσει το έμβολο, συνιστάται να χρησιμοποιήσει νέα προγεμισμένη σύριγγα. Η εταιρεία Novartis που παράγει το φάρμακο, θα παρέχει αντικατάσταση για κάθε σύριγγα Leqvio που εμφανίζει πρόβλημα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, το Το Leqvio ενδείκνυται για ενήλικες με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία (ετερόζυγη οικογενή και μη οικογενή) ή μικτή δυσλιπιδαιμία ως προσθήκη στη διατροφή. Χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με στατίνη ή άλλες θεραπείες για να μειώσει την κακή (LDL) χοληστερόλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το φάρμακο χορηγούν στους ασθενείς επαγγελματίες Υγείας. Μετά την πρώτη έγχυση, γίνεται επαναληπτική στους 3 μήνες και ακολούθως κάθε 6 μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.