ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Προειδοποίηση ΕΟΦ για αντιλιπιδαιμική αγωγή – Υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης κολπικής μαρμαρυγής

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι η νόσος και πώς εκδηλώνεται

Προειδοποίηση ΕΟΦ για αντιλιπιδαιμική αγωγή – Υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης κολπικής μαρμαρυγής

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΦ), με ανακοίνωσή του, εφιστά την προσοχή των γιατρών για αντιλιπιδαιμική αγωγή καθώς υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης κολπικής μαρμαρυγής.

Στην ενημέρωση που κοινοποίησε σήμερα ο ΕΟΦ προς τους επαγγελματίες Υγείας, εφιστά την προσοχή στα φάρμακα που περιέχουν αιθυλεστέρες ωμέγα -3 λιπαρών, καθώς όπως αναφέρεται προκύπτει πιθανή συσχέτιση με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει οδηγίες προς τους γιατρούς, από τις εταιρείες Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) των φαρμάκων αυτών.

Σύμφωνα με συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, όπως αναφέρεται, εντοπίστηκε «δοσοεξαρτώμενος αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με εγκατεστημένες καρδιαγγειακές παθήσεις ή παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που έλαβαν θεραπεία με τα συγκεκριμένα φάρμακα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο».

Ο παρατηρούμενος κίνδυνος βρέθηκε να είναι υψηλότερος στη δόση 4 g/ημέρα.

Οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.

Εάν αναπτυχθεί κολπική μαρμαρυγή, η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να διακόπτεται οριστικά. Οι επαγγελματίες της Υγείας ενθαρρύνονται να αναφέρουν στον ΕΟΦ ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι η νόσος και πώς εκδηλώνεται

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συχνή αρρυθμία (διαταραχή του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού), η οποία μπορεί να εμφανίζεται είτε μόνιμα, είτε κατά παροξυσμούς. Ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από την μη φυσιολογική συστολή των κόλπων της καρδιάς (των ανώτερων καρδιακών κοιλοτήτων).

Συχνά η αρρυθμία αυτή είναι ασυμπτωματική ή συνοδεύεται μόνο από ελαφρά συμπτώματα, όπως το αίσθημα παλμών, η ζάλη, και η κόπωση.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει αποφρακτική στεφανιαία νόσος με γρήγορη καρδιακή συχνότητα, υπάρχει κίνδυνος ισχαιμίας. Σε ασθενείς με στένωση αορτικής ή μιτροειδούς βαλβίδας, με υπερτροφία αριστερής κοιλίας ή με μυοκαρδιοπάθεια (αποφρακτική ή συμφορητική) η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό αιμοδυναμικό κίνδυνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σοβαρές κλινικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν είναι η οξεία καρδιακή κάμψη, το οξύ πνευμονικό οίδημα, το συγκοπτικό επεισόδιο, το εμβολικό επεισόδιο και άλλες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.