Προσοχή: Έως και 55% αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο τα υπνωτικά χάπια

Τι δείχνει νέα μελέτη

Προσοχή: Έως και 55% αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο τα υπνωτικά χάπια

Μπορεί να έχετε δυσκολευτεί να κοιμηθείτε και να έχετε αναγκαστεί να πάρετε ένα υπνωτικό χάπι, ώστε να «ταξιδέψετε» πιο εύκολα στη «χώρα των ονείρων». 

Ωστόσο, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ταιβάν διαπίστωσαν ότι όσοι παίρνουν υπνωτικά, αντιμετωπίζουν κατά 55% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται φυσικά, ακόμη και αν η διάρκεια του ύπνου τους είναι ίδια.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, διαπίστωσε ότι το προσδόκιμο ζωής για όσους έπαιρναν υπνωτικά χάπια ήταν κατά 5,3 χρόνια μικρότερο στους άνδρες και 5,7 χρόνια στις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν υπερδιπλάσιος στους χρήστες υπνωτικών χαπιών που κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες.

«Τα ευρήματά μας είναι τουλάχιστον συγκλονιστικά. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν υπνωτικά χάπια για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν, επομένως είναι σοκαριστικό να διαπιστώνουμε ότι η λήψη τους μπορεί να υπερδιπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου. Προτείνουμε να αποφεύγεται η χρήση υπνωτικών χαπιών ως πρώτης γραμμής θεραπεία για την αϋπνία και οι άνθρωποι να δοκιμάζουν πρώτα άλλες μεθόδους».

Η μελέτη παρακολούθησε 484.916 ενήλικες στην Ταϊβάν από το 1994 έως το 2011.

Οι ενήλικες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τις ώρες ύπνου: τέσσερις ώρες ή λιγότερο, τέσσερις έως έξι ώρες, έξι έως οκτώ ώρες και οκτώ ώρες και πάνω. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν έπαιρναν υπνωτικά και αν ναι, πόσο συχνά.

Τα συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια διαφέρουν από τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα επειδή είναι ισχυρότερα και επηρεάζουν τον εγκέφαλο με διαφορετικό τρόπο.

Όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από τέσσερις ώρες τη νύχτα, εμφάνιζαν πολύ μικρή διαφορά ως προς τον κίνδυνο θανάτου, εκείνοι που κοιμόντουσαν όμως από τέσσερις έως έξι ώρες, είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα εάν έπαιρναν συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου.

Ο καθηγητής Kevin McConway, δήλωσε: «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν υπνωτικά χάπια είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα υπνωτικά χάπια προκάλεσαν τον αυξημένο κίνδυνο, αλλά αυτή η εξήγηση απέχει πολύ από τη μόνη πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα. Κάποιος άλλος ανεξάρτητος παράγοντας, μπορεί να οδηγεί τους ανθρώπους στα υπνωτικά χάπια, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα υπνωτικά χάπια σπάνια συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, επειδή μπορεί να έχουν διάφορες σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.