ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Προσοχή σε αυτά τα φάρμακα που μπορεί να κάνουν ζημιά στα νεφρά

Μπορεί να είναι αντιβιοτικά, φάρμακα για την πίεση, ακόμη και ορισμένα συμπληρώματα

Προσοχή σε αυτά τα φάρμακα που μπορεί να κάνουν ζημιά στα νεφρά

Κάποια καθημερινά φάρμακα που έχετε στο ντουλάπι/συρτάρι σας θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά σας, εάν λαμβάνονται πολύ συχνά ή σε υψηλές δόσεις.

Μάλιστα, το 20% των νεφρικών βλαβών που προκαλούνται από φάρμακα ισχύει τόσο για συνταγογραφούμενα όσο και για εκείνα χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Ποια κοινά φάρμακα θα μπορούσαν να βλάψουν σιωπηλά τα νεφρά;

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Τα ΜΣΑΦ αντιμετωπίζουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Περιλαμβάνουν κυρίως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο.

“Αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται κάθε μέρα ή πολύ συχνά χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας”, είπε  νοσοκόμα στο Norton Community Medical Associates.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες, χορηγούνται για την καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Αν και συνήθως συνταγογραφούνται με κανόνα να πάρει ο ασθενής ολόκληρη τη συνταγή, πολλοί δεν τις ολοκληρώνουν και κρατούν πρόσθετα στο ντουλάπι τους.

“Πολλοί αγνοούν τις οδηγίες των ειδικών και αποφασίζουν μόνοι τους να σταματήσουν την αντιβιοτική αγωγή απλά μόνο επειδή νιώθουν καλύτερα απ’ όποια νόσο τους ταλαιπωρεί. Έτσι, κρατούν τα… υπολειπόμενα αντιβιοτικά στο ντουλάπι για να τα πάρουν αν νιώσουν ότι έρχεται ένα κρυολόγημα. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Όχι μόνο τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά για ένα κρυολόγημα που προκαλείται από ιούς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν οξέα νεφρικά προβλήματα”, επισήμανε φαρμακοποιός

Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)

Οι PPIs βοηθούν στην μείωση του οξέος του στομάχου και είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα.

“Αν και έχουν χαμηλό συνολικό κίνδυνο για νεφρική βλάβη, η μακροχρόνια χρήση και οι παρατεταμένες υψηλότερες δόσεις έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα νεφρικής νόσου”, δήλωσε ο φαρμακοποιός.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) είναι αποτελεσματικοί στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

“Μην σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας”, είπε ο φαρμακοποιός. “Ωστόσο, ενώ παίρνετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να προσέχετε άλλα φάρμακα που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα νεφρά σας για να αποτρέψετε την αύξηση του κινδύνου τραυματισμού των νεφρών”.

Συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την λειτουργία των νεφρών.

Αν και δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ανθυγιεινά, η νοσοκόμα συνιστά να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης συμπληρωμάτων ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου υγείας.

“Πρέπει πάντα να προσέχουμε διότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής μας κάνουν τεράστια διαφορά στη συνολική μας ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των νεφρών μας”, είπε η νοσοκόμα

Ο φαρμακοποιός συμφώνησε. Προσθέτει, επίσης, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία με τα φυτικά συμπληρώματα είναι η αλληλεπίδρασή τους με κάποια φάρμακα και η δυνατότητά τους να προκαλούν νεφρική βλάβη.

“Ένα κοινό κινέζικο φάρμακο που περιέχει αριστολοχικό οξύ έχει συνδεθεί με χρόνιο τραυματισμό των νεφρών. Αυτά τα φυτικά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, του εμμηνορροϊκού πόνου και της απώλειας βάρους”, είπε.

Ψυχιατρικά φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά.

“Κάποιοι σταθεροποιητές της διάθεσης, είναι επίσης δυνητικά επιβλαβείς για τα νεφρά. Αυτά τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή διάσπαση, οδηγώντας στην απελευθέρωση μυοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι τα νεφρά λειτουργούν για να φιλτράρουν τη μυοσφαιρίνη, ως αποτέλεσμα προκαλείται νεφρική βλάβη”, είπε ο φαρμακοποιός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.