ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φάτε κράνμπερι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας & να απομακρύνετε τον κίνδυνο άνοιας

«Μπορεί εν μέρει να συμβάλει στη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας»

Φάτε κράνμπερι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας & να απομακρύνετε τον κίνδυνο άνοιας

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του κινδύνου της άνοιας.

Οι επιστήμονες έδωσαν σε υγιείς ηλικιωμένους 100 γραμμάρια από το συγκεκριμένο φρούτο καθημερινά για ορισμένο διάστημα.

Οι εθελοντές που έφαγαν κράνμπερι σε σκόνη -η οποία έχει πολύ πικρή γεύση- είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης μετά από 12 εβδομάδες.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν κράνμπερι είχαν καλύτερη ροή αίματος σε σημαντικά μέρη του εγκεφάλου.

Είχαν επίσης 9% χαμηλότερη κακή χοληστερόλη, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό «μπορεί εν μέρει να συμβάλει στη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας».

Η «κακή» LDL χοληστερόλη ευθύνεται για τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και τη σκλήρυνση των αρτηριών, μειώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι γιατροί συνιστούν να τρώμε τα κράνμπερι ωμά ή αναμεμειγμένα αντί να τα πίνουμε σε μορφή χυμού, ο οποίος περιέχει πολλή ζάχαρη.

Η έντονη γεύση τους όμως είναι αυτή που αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από την κατανάλωσή τους στην αρχική τους μορφή. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι τα προτιμούν αποξηραμένα.

Οι μισοί από τους 60 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι ήταν μεταξύ 50 και 80 ετών, λάμβαναν σκόνη αποξηραμένων κράνμπερι. Στους άλλους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition, ανέλυσε εξετάσεις αίματος και μαγνητικές τομογραφίες ανδρών και γυναικών που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες που έπασχαν από σοβαρές ασθένειες, ήταν καπνιστές ή λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή, αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Τα μέλη της ομάδας ελέγχου λάμβαναν εικονικό φάρμακο, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν 4,5 γραμμάρια σκόνης κράνμπερι.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντάξουν στη μελέτη όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια, ώστε να διασφαλίσουν ότι ακολουθούσαν παρόμοια διατροφή.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις και γνωστικά τεστ στην αρχή της μελέτης και μετά από 12 εβδομάδες, προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και η απόδοση του εγκεφάλου τους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ David Vauzour είπε ότι τα μέλη της ομάδας που έτρωγαν κράνμπερι, είχαν «βελτιώσει σημαντικά» τη μνήμη τους.

Παρατηρήθηκε επίσης καλύτερη κυκλοφορία σε σημαντικά μέρη του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τη γνωστική διαδικασία, είπε.

Τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν επίσης από 3,5 σε 3,2 mmol/L στην ομάδα όσων λάμβαναν κράνμπερι, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρατηρήθηκε πτώση 3,4 έως 3,3 mmol/L.

Ο Δρ Vazour είπε: «Όσοι λάμβαναν κράνμπερι παρουσίασαν επίσης σημαντική μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, δηλαδή την πάχυνση ή τη σκλήρυνση των αρτηριών που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα μιας αρτηρίας.

«Αυτό επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τα κράνμπερι μπορούν να βελτιώσουν την αγγειακή υγεία και να συμβάλλουν στη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.