ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Φοβίζει η παιδική ηπατίτιδα καθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια επιδημία

Ψάχνουν να βρουν τα αίτια

Φοβίζει η παιδική ηπατίτιδα καθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια επιδημία

Πλέον Ιαπωνία και Καναδάς διερευνούν τη μυστηριώδη ηπατίτιδα στα παιδιά καθώς η παγκόσμια επιδημία εξαπλώνεται, ανεβάζοντας τις χώρες με κρούσματα στις 14.

Ύποπτες κρούσματα της μυστηριώδους ηπατίτιδας που σαρώνει τον κόσμο έχουν πλέον εντοπιστεί σε παιδιά και σε Ιαπωνία και Καναδά.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά αποκάλυψε χθες ότι «γνώριζε αναφορές για σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης προέλευσης» στη χώρα. Και το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ένας ασθενής κάτω των 16 ετών νοσηλεύτηκε με ηπατίτιδα στις 21 Απριλίου.

Οι αξιωματούχοι των χωρών δεν αποκάλυψαν την ηλικία, το φύλο ή την τοποθεσία των ασθενών – αλλά είπαν ότι τα παιδιά βρέθηκαν αρνητικά σε τεστ για αδενοϊό, που πιστεύεται ότι είναι ο ένοχος της παγκόσμιας επιδημίας, και Covid.

Ο ασθενής πληροί της προϋποθέσεις για να είναι ένα «πιθανό κρούσμα» της ηπατίτιδας που έχει ήδη επιβεβαιωθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Σχεδόν 200 παιδιά έχουν αρρωστήσει από την πάθηση σε όλο τον κόσμο σε έως και 14 χώρες από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ένα παιδί πέθανε και 17 χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά δήλωσε: «Αυτά διερευνώνται περαιτέρω για να διαπιστωθεί εάν σχετίζονται με κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. «Καθώς εξελίσσεται η έρευνα, θα ενημερώνουμε ανάλογα το κοινό». Όμως η χώρα δεν αποκάλυψε πόσα ακριβώς κρούσματα εντοπίστηκαν.

Ο χάρτης με τα κρούσματα ηπατίτιδας ανά τον κόσμο

Βρετανία: 112
Νορβηγία: 2
Δανία: 6
Ολλανδία: 4
Ρουμανία: 1
Ισραήλ: 12
Ιταλία: 4
Γαλλία: 2
Ισπανία: 13
Βέλγιο: 1
Ιρλανδία: 5
ΗΠΑ: 14
Καναδάς (αδιευκρίνιστο)
Ιαπωνία: 1

Αποκλείονται οι συνήθεις ιοί της ηπατίτιδας

Η πάθηση για την οποία οι CDC έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου – και η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σκωτία στα τέλη Μαρτίου – έχει ανιχνευθεί 114 φορές στη Βρετανία και τουλάχιστον 11 φορές στις ΗΠΑ. Οι γιατροί είναι μπερδεμένοι με το τι το προκαλεί — με τους συνήθεις ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E να αποκλείονται από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Οι επικεφαλής της υγείας πιστεύουν ότι η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από έναν αδενοϊό, ο οποίος συνήθως προκαλεί κοινό κρυολόγημα. Οι ειδικοί λένε ότι τα lockdown μπορεί να έχουν αποδυναμώσει την ανοσία των παιδιών και να τα έχουν κάνει πιο ευαίσθητα στον ιό ή μπορεί να είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου απέκλεισαν το εμβόλιο κατά του Covid ως πιθανή αιτία, καθώς κανένα από τα άρρωστα βρετανικά παιδιά δεν έχει εμβολιαστεί λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Οδηγίες για τα «σημάδια» αναγνώρισης της πιθανής ηπατίτιδας

Οι ειδικοί ηπατολόγοι περιέγραψαν το πλήθος των κρουσμάτων ως «ανησυχητικό», αλλά είπαν ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για την ασθένεια που επηρεάζει τα παιδιά τους. Ο καθηγητής Deirdre Kelly, ηπατολόγος στο Γυναικείο και Παιδικό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, είπε στη MailOnline ότι τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τα κανονικά πρωτόκολλα υγιεινής με καλό πλύσιμο των χεριών.

Το 90% των παιδιών ανέρρωσαν από μόνα τους
Είπε: «Η επιδημία της οξείας ηπατίτιδας είναι ανησυχητική, αλλά έχει επηρεάσει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών κάτω των 10 ετών. Το 90 τοις εκατό των προσβεβλημένων παιδιών έχουν αναρρώσει μόνα τους. Τα λίγα παιδιά που ανέπτυξαν σοβαρή ηπατική βλάβη μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς [στο Ηνωμένο Βασίλειο]».

Η Δρ Ζάνια Σταματάκη, ανοσολόγος ήπατος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε στη MailOnline: «Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των περιπτώσεων αιφνίδιας ηπατίτιδας στα παιδιά είναι πολύ χαμηλός.»

«Ως μαμά, δεν με απασχολούν οι αναφερόμενοι αριθμοί γιατί η επίπτωση είναι πολύ σπάνια. Ωστόσο, ως ιογενής ανοσολόγος με εξειδίκευση στην ηπατική νόσο, με ενδιαφέρει γιατί υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από τα προ-πανδημικά επίπεδα, επομένως πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Τρεις πιθανές νέες περιπτώσεις στο Ιλινόις των ΗΠΑ διερευνώνται επίσης από αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ενός που χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω των δέκα ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της πολιτείας, με δύο από τα παιδιά να βρίσκονται στο Σικάγο και το τρίτο στο Δυτικό Ιλινόις. Περίπου 11 παιδιά άρρωστα με ανεξήγητη ηπατίτιδα έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, με εννέα περιπτώσεις στην Αλαμπάμα – συμπεριλαμβανομένων δύο που χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος – και δύο στη Βόρεια Καρολίνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν επιβεβαιωθούν τα κρούσματα του Ιλινόις ο συνολικός αριθμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί συνολικά στα 14.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.