Νόσος Αλτσχάιμερ και Τ.Μπάιντεν: Ποιο σημάδι δείχνει μελλοντικό κίνδυνο

Νόσος Αλτσχάιμερ και Τ.Μπάιντεν: Ποιο σημάδι δείχνει μελλοντικό κίνδυνο

Πολύς λόγος για την πιθανότητα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν να βρίσκεται στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ποια είναι τα σημάδια, όμως αυτής της νόσου; Το Αλτσχάιμερ αρχίζει να μεταβάλει και να φθείρει τον εγκέφαλο ακόμη και δεκαετίες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων γνωστικής εξασθένισης, καθιστώντας την έγκαιρη αναγνώριση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, ύψιστης σημασίας για την καθυστέρηση της εξέλιξής της.

Η εξέταση της ίριδας του ματιού μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Σαν Ντιέγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε στο Neurobiology of Aging.

Η μέτρηση του πόσο γρήγορα διαστέλλεται η ίριδα του ματιού την ώρα που πραγματοποιούν γνωστικά τεστ ενδέχεται να αποτελεί μία οικονομική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την παρακολούθηση ατόμων με αυξημένο γενετικό κίνδυνο ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ, πριν ξεκινήσει η γνωστική φθορά σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μελέτη εστιάζει στην αντίδραση της ίριδας που καθοδηγείται από τον υπομέλαντα τόπο – έναν πυρήνα αρκετών χιλιάδων νευρώνων του εγκεφάλου που αποτελεί την κύρια περιοχή του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη και σχετίζεται με τη ρύθμιση της διέγερσης και της γνωστικής λειτουργίας. Η πρωτεΐνη Ταυ αποτελεί πρώιμο βιοδείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εν λόγω περιοχή του εγκεφάλου. Επιπλέον συσχετίζεται περισσότερο με τη γνωστική λειτουργία συγκριτικά με το β-αμυλοειδές.

O υπομέλας τόπος καθοδηγεί την αντίδραση της ίριδας και την αλλαγή της διαμέτρου της κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων – όσο δυσκολότερο είναι το έργο για τον εγκέφαλο τόσο διαστέλλονται οι ίριδες του ματιού.

Οι ερευνητές ανέφεραν σε προηγούμενη έρευνά τους ότι οι ενήλικες με ήπια γνωστική βλάβη – συχνά προάγγελος της νόσου Αλτσχάιμερ – παρουσίασαν μεγαλύτερη διαστολή της ίριδας και γνωστική προσπάθεια συγκριτικά με υγιή άτομα, ακόμα και αν τα μέλη αμφότερων των ομάδων είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Στην τελευταία δημοσίευση, οι επιστήμονες συσχετίζουν την ιριδική διαστολή με επικίνδυνα για την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ γονίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η μέτρηση της αντίδρασης της ίριδας κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων θα μπορούσαν να αποτελέσει εξέταση απεικόνισης για τον εντοπισμό της νόσου Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. William S. Kremen.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.