Πώς θα διαγνώσεις εύκολα τον καρκίνο του ενδομητρίου; – Ποια είναι η θεραπεία;

Πώς θα διαγνώσεις εύκολα τον καρκίνο του ενδομητρίου; – Ποια είναι η θεραπεία;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο τέταρτος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, με τον αριθμό των περιστατικών να αυξάνεται ραγδαία στον δυτικό κόσμο, υποδεικνύοντας ότι οι αλλαγές στους παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και το μικροβίωμα του κόλπου ίσως αποτελούν σημαντικούς παράγοντες πρόκλησής του.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, αναφέρεται ότι ερευνητές της Κλινικής Mayo εντόπισαν μια σύνθεση του μικροβιώματος που σχετίζεται με τον καρκίνο του ενδομητρίου, ο οποίος ενισχύεται εν μέρει και από τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να διευκρινίσει πώς οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου αλλάζουν το μικροβίωμα της αναπαραγωγικής οδού και τον κίνδυνο για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

«Αν το μικροβίωμα παίζει πράγματι κάποιο ρόλο στον καρκίνο του ενδομητρίου, εκτός από δείκτης του, θα μπορούσε να φέρει και άλλες σημαντικές ενδείξεις για την πρόληψή του», αναφέρει η Δρ. Marina Walther-Antonio, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με την ειδικό, ο εξακριβωμένος ρόλος του μικροβιώματος του κόλπου ως παράγοντα-κλειδί στην κολπική και αναπαραγωγική υγεία, όπως επίσης και οι διαφορές στο κολπικό μικροβίωμα που εντοπίζονται σε τέσσερις εθνικότητες προστίθενται στη σημασία της διερεύνησης του μικροβιώματος στον καρκίνο του ενδομητρίου.

Προηγουμένως, η ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει διαφορές στο μικροβίωμα ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου και υγειών γυναικών σε μια μελέτη του μητρικού μικροβιώματος που δημοσιεύθηκε το 2017 και οδήγησε στην ανάπτυξη μιας μεθόδου διαλογής του κολπικού επιχρίσματος που χρησιμοποιείται στον καρκίνο του ενδομητρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η νέα μελέτη μας προσφέρει τις γνώσεις και την εφαρμογή που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε περαιτέρω τα εργαλεία ελέγχου για τον καρκίνο του ενδομητρίου», τονίζει η Δρ. Walther-Antonio, η οποία μαζί με τους συνεργάτες της διερευνά αυτή τη στιγμή το ρόλο του μικροβιώματος στον καρκίνο του ενδομητρίου και προοπτικά τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποτραπεί η δράση των επιβλαβών βακτηρίων στον ξενιστή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.