Κορωνοϊός: Οι αποστάσεις ασφαλείας για το τρέξιμο, το ποδήλατο και τον περίπατο

Κορωνοϊός: Οι αποστάσεις ασφαλείας για το τρέξιμο, το ποδήλατο και τον περίπατο

Μιας και η σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης για τον κορωνοϊό και η επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται μονάχα λίγες ημέρες μακριά μας, στο προσκήνιο των συζητήσεων είναι η τήρηση των αποστάσεων, για όσους περπατούν, τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο.

Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λέουβεν στο Βέλγιο, σε συνεργασία με τον Τιερί Μάρσαλ της εταιρείας προσομοίωσης μηχανικών Ansys Belgium πραγματοποίησαν έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται απόσταση 5 μέτρων αν περπατάει κάποιος με ταχύτητα 4 χιλιόμετρα την ώρα προς την ίδια κατεύθυνση διαδρομής, 10 μέτρα εάν τρέχει ή κάνει αργά ποδήλατο με 14,4 χιλιόμετρα την ώρα και 20 μέτρα για όσους ασκούν έντονη ποδηλασία, με ταχύτητα χιλιόμετρα την ώρα.

​Αυτές είναι οι αποστάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των περιπατητών, των δρομέων και των ποδηλατών που κινούνται στην σειρά.

Αντίθετα, το να προχωράει κάποιος δίπλα-δίπλα σε άλλον ή διαγώνια και όχι ακριβώς πίσω ο ένας από τον άλλον, συνεπάγεται χαμηλότερο κίνδυνο που σχετίζεται με τη λήψη σωματιδίων σάλιου, μια πιθανή αιτία μετάδοσης.

​Όπως αναφέρεται με την κίνηση του αέρα που παράγεται με υψηλή ταχύτητα, τα σωματίδια του σάλιου που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας σχηματίζουν ένα «είδος σκόνης» το οποίο, πριν πέσει στο έδαφος ή εξατμιστεί, μπορεί να εγκατασταθεί στην πλάτη ή στα χέρια του δρομέα ή του ποδηλάτη, που βρίσκεται ακριβώς πίσω.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παραμένοντας δίπλα-δίπλα ή διαγώνια , η απόσταση ασφαλείας μπορεί να περιορίζεται, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης, στην «τυπική» απόσταση 1,5 μέτρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.