ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα έρευνα: Ακόμα και 8.000 βήματα την εβδομάδα προσθέτουν χρόνια στη ζωή

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε περισσότερους από 3.000 εθελοντές

Νέα έρευνα: Ακόμα και 8.000 βήματα την εβδομάδα προσθέτουν χρόνια στη ζωή

Αν θέλετε να έχετε καλή υγεία δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε σκληρά ούτε καθημερινά. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αρκούν 8.000 γρήγορα βήματα δύο ή ακόμα και μία ημέρα την εβδομάδα, για να μειωθεί η θνησιμότητα.

Η μείωση αφορά τόσο τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, όσο και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, λένε οι ερευνητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη δείχνει πως η θνησιμότητα είναι μειωμένη σε όσους περπατούν συστηματικά. Εν τούτοις, λίγα ήταν έως πρότινος γνωστά για τα δυνητικά οφέλη από την βάδιση μερικές μόνο μέρες την εβδομάδα.

Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 3.101 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξή της ήταν τα 50,5 χρόνια. Οι 1.583 ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη θνησιμότητα μεταξύ τους για χρονικό διάστημα 10 ετών.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, χώρισαν τους εθελοντές τους σε τρεις ομάδες αναλόγως με τα βήματα που έκαναν καθημερινά.

  • Οι 632 (ποσοστό 20,4%) δεν έκαναν καμία ημέρα της εβδομάδας 8.000 βήματα
  • Οι 532 (ποσοστό 17,2%) έκαναν 8.000 βήματα 1-2 ημέρες την εβδομάδα
  • Οι 1.937 (ποσοστό 62,5%) περπατούσαν 3 έως 7 ημέρες την εβδομάδα

Τα ευρήματα

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, καταγράφηκαν 439 θάνατοι από κάθε αιτία. Επιπλέον, 148 εθελοντές πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έκαναν 8.000 βήματα έστω 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, είχαν 14,9% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν περπάταγαν ποτέ.

Όσοι βάδιζαν 3 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, είχαν κατά 16,5% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Τα 8.000 βήματα μείωναν και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Η μείωση ήταν:

  • 8,1% σε όσους περπατούσαν 1-2 φορές την εβδομάδα
  • 8,4% σε όσους περπατούσαν 3 έως 7 ημέρες την εβδομάδα

Τα οφέλη αυτά ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ήταν επίσης παραπλήσια σε όσους έκαναν 6.000 ή 10.000 βήματα μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι κάνουν πολλά βήματα με γρήγορο ρυθμό έστω και 1-2 φορές την εβδομάδα, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους», σημειώνουν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.