ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οσφυαλγία: Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν αρχίσει να πονάει η μέση σας

ΠΟΥ: Έως το 2050, ο αριθμός των ετήσιων περιστατικών εκτιμάται ότι θα έχει ανέλθει σε 843 εκατομμύρια

Οσφυαλγία: Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν αρχίσει να πονάει η μέση σας

Η οσφυαλγία (ή αλλιώς ο πόνος στη μέση), αποτελεί μια κατάσταση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως.

Το 2020, ταλαιπωρούνταν από αυτόν 619 εκατομμύρια άνθρωποι. Έως το 2050, ο αριθμός των ετήσιων περιστατικών εκτιμάται ότι θα έχει ανέλθει σε 843 εκατομμύρια, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο πόνος στη μέση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών, όμως, εκδηλώνεται στις ηλικίες 50-55 ετών. Προσβάλλει επίσης περισσότερο τις γυναίκες.

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε, όμως, όταν τον εκδηλώσουμε;

Οι SOS ιατροί έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν. Όπως εξηγούν, όποια κι αν είναι η αιτία του, οι πρώτες βοήθειες μέχρι να έλθει ο γιατρός είναι σχεδόν ίδιες.

Οι πρώτες βοήθειες

Ξαπλώστε σε σκληρό κρεβάτι, είτε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ώστε τα πόδια να μην είναι τεντωμένα είτε στο πλάι (δεν έχει σημασία ποιο), με τα πόδια πάλι ελαφρά λυγισμένα.

Mια άλλη θέση που μπορεί να ανακουφίσει είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα στο πάτωμα και να βάλετε τα πόδια πάνω σε μια καρέκλα με τρόπο ώστε το σώμα, οι μηροί και οι κνήμες να σχηματίζουν ορθή γωνία.

Είναι καλό να υπάρχει ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από τον αυχένα σας.

Τοποθετήστε τοπικά στην περιοχή της μέσης κάτι ζεστό. Ένα ζεστό πανί ή μία χλιαρή θερμοφόρα μπορεί να σας βοηθήσουν.

Να κάντε ελαφρά μάλαξη στην περιοχή που πονά, με καθαρό οινόπνευμα ή λίγο λάδι.

Αποφεύγετε τις άσκοπες κινήσεις (κυρίως τις απότομες) και το σήκωμα βάρους.

Μπορείτε να πάρετε ένα ήπιο παυσίπονο φάρμακο.

Αν με όλα αυτά υποχωρήσει ο πόνος στη μέση σας, τα συνεχίζετε για λίγες ημέρες έως ότου εξαλειφθεί τελείως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, καλέστε γιατρό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.