Θερμικό στρες: Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς να προστατευτείτε από την θερμοπληξία; (βίντεο)

Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση του σώματος που μπορεί να φτάσει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα για τη ζωή

Θερμικό στρες: Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς να προστατευτείτε από την θερμοπληξία; (βίντεο)

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους αυτό το μήνα και να διαρκούν για αρκετές ημέρες, ακόμη και κατά τις βραδινές ώρες που θεωρητικά η θερμοκρασία θα έπρεπε να βρίσκεται σε πιο ανεκτά επίπεδα, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ. JD Zipkin, επικεφαλής γιατρό της GoHealth Urgent Care, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εξανθήματα, τάσεις για λιποθυμία και θερμική εξάντληση. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική έκθεση στην θερμότητα μπορεί να προκαλέσει στο σώμα θερμικό στρες, ένας όρος που ουσιαστικά περιγράφει τον συνολικό κίνδυνο να βιώσει ενας άνθρωπος θερμοπληξία. Σημειώνεται ότι όταν το θερμικό στρες δεν τύχει θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των εσωτερικών οργάνων ακόμη και σε θάνατο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από θερμικό στρες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από θερμικό στρες είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Zipkin, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην θερμότητα γιατί βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και η διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος τους είναι μειωμένη. Την ίδια ευαισθησία όμως, παρουσιάζουν και οι ηλικιωμένοι, των οποίων οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί το σώμα για να κρυώνει υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην μειώνεται αποτελεσματικά η θερμοκρασία του.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το θερμικό στρες;

Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί το θερμικό στρες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται είναι:

  • Υπερβολική δίψα
  • Ξηροστομία
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Ξηροδερμία
  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Κράμπες στους μυς

Επαναλαμβάνεται ότι το θερμικό στρες δεν πρέπει να παραμένει αθεράπευτο.

Πώς θα προστατευθείτε από το θερμικό στρες;

Ένας καλός τρόπος πρόληψης του θερμικού στρες, σύμφωνα με τον Δρ. Gary Gaddis, είναι το να δίνεται προσοχή στα ούρα. Συγκεκριμένα, όσο πιο καθαρά είναι τα ούρα ενός ανθρώπου, τόσο πιο ενυδατωμένος είναι. Στα άτομα με πιο σκούρα ούρα συνιστάται η πρόσληψη περισσότερων υγρών, καθώς η αφυδάτωση αυξάνει την πιθανότητα θερμικού στρες, καθιστώντας πιο δύσκολο στο σώμα να κρυώσει λόγω μειωμένης παραγωγής ιδρώτα.

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Zipkin συνιστά την κατανάλωση αθλητικών ποτών που αποδεδειγμένα αυξάνουν την ενυδάτωση και αναπληρώνουν τα άλατα που χάνονται με τον ιδρώτα. Την ίδια ώρα συνιστά την αποφυγή της άσκησης στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, την ελαφριά ενδυμασία, την κατανάλωση άφθονου νερού και την χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.