20χρονη με ευλογιά των πιθήκων: «Είχα τρομερό πόνο και λιποθυμίες»

H Camille Seaton είναι η πρώτη γυναίκα που διαγνώστηκε επίσημα με την ευλογιά των πιθήκων στην Τζόρτζια

20χρονη με ευλογιά των πιθήκων: «Είχα τρομερό πόνο και λιποθυμίες»

Τον Ιούλιο η 20χρονη Camille Seaton άρχισε να μην αισθάνεται καλά και πήγε στο νοσοκομείο όταν έβγαλε στο πρόσωπό της μεγάλες και επώδυνες φουσκάλες. Δεν το πίστευε όταν άκουσε τον γιατρό να της λέει ότι είχε βγει θετική στην ευλογιά των πιθήκων.

Ο συγκεκριμένος ιός, ο οποίος εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ, επηρεάζει κυρίως τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 98% των ασθενών, σύμφωνα με τον βιολόγο Joseph Osmundson του NYU.

Η Seaton, που είναι η πρώτη γυναίκα που διαγνώστηκε επίσημα με την ευλογιά στην Τζόρτζια, εργάζεται ως υπάλληλος βενζινάδικου και πιστεύει ότι κόλλησε τον ιό όχι από το σεξ, αλλά από τα βρώμικα χαρτονομίσματα, σύμφωνα με ένα βίντεο στο TikTok, που έχει γίνει πλέον viral με περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές.

@imadeyouscream Replying to @rememberstuffwithme #monkeypox #greenscreen ♬ original sound – milf city.

Η περιγραφή της δείχνει το πόσο άσχημα πέρασε την περίοδο που νοσούσε. «Πονούσα όλη την ώρα. Είχε φαγούρα, πόνο στις αρθρώσεις. Είχα βασανιστικούς πονοκέφαλους, λιποθυμίες. Πρέπει να περάσεις τόσα πολλά πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία επούλωσης» είπε.

Μένοντας μόνη στο σπίτι, καθώς αναγκάστηκε να αφήσει σε συγγενείς την καθημερινή φροντίδα της 3χρονης κόρης της, άρχιζε να ανεβάζει βίντεο στο TikTok προκειμένου να κρατά τους χρήστες ενήμερους για το τι να περιμένουν από την ασθένεια.

«Είμαι εδώ για να σας ξαναπώ ότι το σεξ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κολλήσει κανείς αυτόν τον ιό. Ναι, είναι κυρίως άντρες που τον έχουν κολλήσει -είμαι μόνο η πρώτη γυναίκα που τον έχει κολλήσει στην πολιτεία της Τζόρτζια- αλλά όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Δεν είναι αστείο. Πλύντε τα χέρια σας, φορέστε μάσκες, σταματήστε να αγγίζετε ανθρώπους, φορέστε γάντια» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Ο ιός δεν μεταδίδεται με τον αέρα, αλλά θα μπορούσε. Μπορείτε να τον κολλήσετε αν καθίσετε σε κλειστό χώρο με κάποιον που τον έχει, ένα αυτοκίνητο, ένα αεροπλάνο, ένα δωμάτιο».

Όταν η Seaton δημοσίευσε το βίντεο με τις φουσκάλες στο πρόσωπο, πολλοί άνθρωποι άφησαν το σχόλιό τους και την ευχαριστούσαν που τους ενημέρωνε για τα προβλήματα που προκαλεί ο ιός και τις σχετικές παρανοήσεις γύρω από αυτόν. «Λυπάμαι πολύ που σου συνέβη αυτό. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Σας ευχαριστώ πολύ που μοιράζεστε το ταξίδι σας και μεταφέρετε την εμπειρία σας» ανέφερε ένας σχολιαστής.

Η νεαρή μητέρα έχει πλέον νικήσει τον ιό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider. Πλέον επέστρεψε στη δουλειά της και ζει ξανά με την κόρη της στο σπίτι.

Αν και οι γυναίκες αποτελούν έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που προσβάλλονται από την ευλογιά των πιθήκων, η Seaton δεν είναι η πρώτη γυναίκα που καταγράφει τη μάχη της με τον ιό στο TikTok. Μια Νεοϋορκέζα με το όνομα Lou έχει επίσης μιλήσει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά επώδυνος.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ με την ευλογιά των πιθήκων

Οι υγειονομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν καταμετρήσει τουλάχιστον 6.600 κρούσματα ύποπτης ευλογιάς των πιθήκων, ενώ άλλα 1.000 κρούσματα αναμένεται να προστεθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους. Στα επίκεντρα της ασθένειας της χώρας βρίσκεται η Νέα Υόρκη, όπου δίνεται μάχη με περισσότερα από 1.400 κρούσματα μετά από ένα ξέσπασμα τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πάνω από 26.000 κρούσματα της νόσου σε όλο τον κόσμο.

Το πώς ακριβώς και γιατί ο σπάνιος και ασυνήθιστος ιός εμφανίστηκε και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους, παραμένει ένα μυστήριο. Ο Dr. John Whyte, επικεφαλής ιατρός του WebMD, δήλωσε στην New York Post ότι οι γιατροί «ακόμα μαθαίνουν γι’ αυτό» αλλά καθησύχασε τους ασθενείς για τους χειρότερους φόβους τους. «Δεν έχουμε μάθει ότι [η τρέχουσα επιδημία] είναι θανατηφόρα. Και αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Whyte.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.