ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Για πάντα νέοι; Εταιρεία βιοϊατρικής συγκεντρώνει ριψοκίνδυνους εθελοντές για ενέσεις γονιδιακής θεραπείας

Η αμερικανική εταιρεία που κάνει πειράματα στην Ονδούρα

Για πάντα νέοι; Εταιρεία βιοϊατρικής συγκεντρώνει ριψοκίνδυνους εθελοντές για ενέσεις γονιδιακής θεραπείας

Οι ιδρυτές της Minicircle, μιας μικρής αμερικανικής startup, μιλούν για  «ιερό δισκοπότηρο» και την «σημαντικότερη ελπίδα της ανθρωπότητας για την  απόλυτη μακροζωία» και καλεί -ριψοκίνδυνους- εθελοντές για δοκιμές, στο μαγευτικό νησί Ροατάν της Ονδούρας

Ήδη  στο νησί έφτασε μια ομάδα επισκεπτών που αποφάσισαν να γίνουν οι πρώτοι γενετικά βελτιωμένοι άνθρωποι. Να λάβουν δηλαδή, την ενέσιμη  γονιδιακή θεραπεία της Minicircle, που θα εκτοξεύσει την παραγωγή της φολιστατίνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην παραγωγή άλλων πρωτεϊνών και ορμονών.

Πρώτα όμως υπέγραψαν χαρτί όπου αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη για αυτό που αποκαλείται ως «ταξίδι προς το μεγάλο άγνωστο».

Όπως αναφέρεται στο Bloomberg, οι ιδρυτές της εταιρείας λένε ότι η θεραπεία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές στο σώμα, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα, να παρατείνει την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσει τα μαλλιά και το δέρμα.

Κι αν δεν έχει εγκριθεί ακόμη  από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Fda)  υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Peter Thiel, τον συνιδρυτή της OpenAI Inc. Sam Altman και άλλους κορυφαίους επιχειρηματίες της τεχνολογίας.

Γιατί στην Ονδούρα

Η εταιρεία εδρεύει στο Όστιν, αλλά εργάζεται  στο Ροατάν, επειδή η Ονδούρα επέτρεψε στην περιοχή σημαντικές ελευθερίες όσον αφορά τα τεχνολογικά και επιστημονικά εγχειρήματα.

“Στην πραγματικότητα μας λύνοντα χρηστικά ζητήματα”, λέει ο εκ των συνιδρυτών της εταιρείας Γουόλτερ Πάτερσον, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος. “Δουλεύουμε στην Ονδούρα επειδή μπορούμε να τρέξουμε τις δοκιμές πιο γρήγορα”

 Επιστημονικά διαπιστευτήρια; Φτωχά

Τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια του Πάτερσον είναι πολύ πιο φτωχά από ό,τι θα περίμενε κανείς από ένα στέλεχος βιοτεχνολογίας.

Το 2019 εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας για να ιδρύσει τη Minicircle και σύντομα έγινε γνωστός μεταξύ των βιοχάκερς.

Αυτός και ο  συνεταίρος του, Μακ Ντέιβις, έχουν εντυπωσιάσει μεγάλα ονόματα της βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Τσερτς.

Η θεραπεία με τη φολιστατίνη είναι η πρώτη από μια σειρά προϊόντων που σχεδιάζει η Minicircle, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την επιδιόρθωση του DNA και την αναζωογόνηση των ιστών.

Την δοκίμασαν στον εαυτό τους

Τόσο ο Ντέιβις όσο και ο Πάτερσον λένε πως έκαναν στον εαυτό τους την ένεση   πριν από χρόνια, και ισχυρίζονται ότι το σώμα τους έχει γίνει λεπτότερο και πιο σφριγηλό παρά το γεγονός ότι ξοδεύουν ελάχιστο χρόνο για γυμναστική.

25.000 δολάρια για μια θεραπεία που δεν δίνει αποδείξεις

Επιστήμονες που είναι γνώστες των εργασιών της εταιρείας έχουν επικρίνει τους ισχυρισμούς της και αμφιβάλλουν ότι η αύξηση της φολιστατίνης θα είχε ως αποτέλεσμα έστω και μικρά κέρδη στη διάρκεια ζωής.

Η Minicircle δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη δεδομένα κλινικών δοκιμών και δεν θέλει να μιλήσει για τις μεθόδους ανάπτυξής της.

Και, ενώ το προϊόν της θα έχει χαμηλότερη τιμή από τις τυπικές γονιδιακές θεραπείες, εξακολουθεί να κοστίζει περίπου 25.000 δολάρια ανά θεραπεία.

«Πιθανότατα θα σκοτώσει κάποιον»

“Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η θεραπεία λειτουργεί, δεν έχει σημασία από επιστημονικής άποψης και πιθανότατα θα σκοτώσει κάποιον προκαλώντας καρκίνο ή ηπατική ανεπάρκεια”, γράφει η Κριστίν Γκλοριόζο, γιατρός και νευροεπιστήμονας, για τη φολιστατίνη και άλλες ανεξέλεγκτες γονιδιακές θεραπείες στο ενημερωτικό δελτίο της για τη μακροζωία και την υγεία.

Πώς δρα

Η θεραπεία της Minicircle δεν μεταβάλλει το κυτταρικό DNA ενός ατόμου, αλλά εισάγει νέες γενετικές οδηγίες. Τα ένζυμα στο εσωτερικό των κυττάρων βλέπουν την εντολή να παράγουν περισσότερη φολιστατίνη και πιάνουν δουλειά.

Η φολιστατίνη σε αυτή την περίπτωση έχει σκοπό να καταστείλει την παραγωγής μιας άλλης πρωτεΐνης – της μυοστατίνης – η οποία περιορίζει την ανάπτυξη των μυών.

Η ένεση Minicircle αρχίζει άμεσα να αυξάνει την παραγωγή φιλοστατίνης, δράση που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια δύο έως τεσσάρων μηνών.

“Διακόπτης τερματισμού”

Συνεχίζει να δρα για διάστημα 18 μηνών έως δύο ετών. Εάν στον ασθενή δεν αρέσουν τα αποτελέσματα, μπορεί να απενεργοποιήσει τη θεραπεία με μια ένεση του αντιβιοτικού τετρακυκλίνη, διαδικασία που οι ιδρυτές της Minicircle την περιγράφουν αυτό ως “διακόπτη τερματισμού”.

Για την ιατρική δοκιμή της, η Minicircle επέλεξε 44 άτομα ηλικίας 23 έως 89 ετών. Τους χορηγήθηκε η ίδια δόση της γονιδιακής θεραπείας και στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για τρεις μήνες. Χρησιμοποιώντας βιοδείκτες που αξιολογούν τη διαδικασία γήρανσης, η Minicircle ισχυρίζεται ότι οι ασθενείς μείωσαν κατά 11 χρόνια μέσο όρο, τη γονιδιακή τους ηλικία.

Η σημαντικότερη παρενέργεια για ορισμένους ασθενείς ήταν τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρόλα όσα υποστηρίζει η Minicircle δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τα δεδομένα των δοκιμών. Η εταιρεία λέει ότι βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός άρθρου προς υποβολή σε επιστημονικά περιοδικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.